Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
15.4.2016 / Landsbygdens Folk
Jordbrukare kan få betalt för att bromsa produktionen
Rådets ordförande, Nederländernas jordbruksminister Martijn van Dam, konstaterade att marknadsläget för mjölk, griskött samt frukt och grönsaker är minst lika svårt som tidigare. Krisen är långtifrån över, fastslog holländaren.
Agrarkommissionär Phil Hogan sammanfattade svårigheterna att stabilisera marknaderna. Mjölkproduktionen i EU fortsätter att öka. Stödåtgärderna får på inga villkor stimulera till mer produktion.

Öppen för nationella pengar
Hogan förklarade sig beredd att tillåta effektivare stödåtgärder för mjölkproducenterna. Enligt Hogan vore det möjligt att tillåta medlemsländerna att betala upp till 15.000 euro per år till jordbrukare som frivilligt förpliktar sig att frysa sin produktion.
Enligt Hogan ökade mjölkproduktionen i EU med 5,6 procent enbart i januari 2016. De största produktionsökningarna redovisades i Nederländerna, Tyskland och Irland. Det bådar inte gott för mjölkpriset, eftersom utbudet stiger i hela världen.
Interventionsköpet för skummjölkspulver nådde redan den första april den övre gränsen och ska nu fördubblas till 218.000 ton, berättade Hogan. Interventionen för smör ska likaså fördubblas från 50.000 ton till 100.000 ton.
Åtgärderna fick ett brett understöd av jordbruksministrarna med önskan om en snabb behandling. Finland underströk nödvändigheten att betala ut högre och tidigare förskott på det normala stödet.
Finland och flera andra länder föreslog att kommissionen höjer den övre gränsen för de minimis-stöden. Den finländska delegationen tog också upp frågor om en förenkling av jordbrukspolitiken, särskilt tvärvillkoren och de oskäliga sanktionerna.

Undantag från konkurrensreglerna
På måndagens möte aktiverade jordbruksministrarna formellt en undantagsåtgärd från marknadsordningen, den så kallade artikel 222, som för högst sex månader befriar producentorganisationer från EU:s allmänna konkurrensregler.
Beslutet innebär att mjölkproducenter med omedelbar verkan får samråda om sina levererade mängder via sina sammanslutningar utan att hamna i konflikt med kartellagstiftningen. Syftet är att stärka producenternas förhandlingsposition.
Det blev däremot inget beslut om stöd för lagring av griskött, vilket flera medlemsländer hade krävt. Frågan ska diskuteras närmare på ett senare ministermöte. Hogan medgav att grismarknaden ännu är pressad men det finns tecken på en återhämtning.
Hogan konstaterade att exporten av griskött ökade med 23 procent mellan januari 2015 och januari 2016. Kommissionen söker ständigt nya marknader för både mjölk och griskött i framför allt Kina.

Peter Karlberg
news(at)peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab