Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
8.4.2016 / Landsbygdens Folk
Regeringen kom överens om budgetramen
Nämnas kan att regeringen i fjol i sitt beslut om anpassningsåtgärder i den offentliga ekonomin enats om en årlig inbesparing av den nationella finansieringen av LFA-ersättningen med 16 miljoner nästa år och lika mycket 2018. Senare, 2019 och 2020, skulle den årliga inbesparingen bli 23 miljoner euro.
Tilläggen beviljas för att underlätta inkomst- och lönsamhetssituationen inom jordbruket.
Beslutet är en del av budgetramarna för perioden 2017-2020, som regeringspartiernas ledare informerade om på onsdagskvällen efter att ha förhandlat hela dagen.
Däremot diskuterade regeringen ingenting om akuta åtgärder för jordbruket i en eventuell tilläggsbudget.
- Vi har inte diskuterat någon tilläggsbudget för i år i anslutning till budgetramen, sade finansminister Alexander Stubb (saml) på tisdagskvällen till LF. Mera pengar för i år kommer i en tilläggsbudget om de kommer, men det har vi inte beslutat.
Miljö- och jordbruksminister Kimmo Tiilikainen (c) har i alla fall nyligen låtit förstå att jordbrukets situation beaktas i en tilläggsbudget.
- Traktormarschen nyligen gav så pass klart besked om jordbrukets situation att det blir lite lättnader, passade utrikesminister Timo Soini (sannf) på att säga när han med Alexander Stubb och statsminister Juha Sipilä (cent) informerade om budgetramarna i tisdags.
- Vi vill äta ren finländsk mat också i fortsättningen.

En miljon för europeiska skogsinstitutet
För att stärka den vetenskapliga grunden för bioekonomin och den internationella klimatpolitiken vill regeringen öka basfinansieringen av europeiska skogsinstitutet med en miljon euro per år.
EU har satt stopp för höjning av punktskatter på sötsaker och glass och regeringen har beslutat slopa punktskatten.
Nu har man i stället kommit överens om att höja skatterna på trafikbränslen för en årlig summa på 100 miljoner euro.
- Vi hade att välja mellan bränsleskatterna och momsen och den senare ville vi inte röra, sade utrikesminister Soini.
Beslutet innebär höjningar på drygt 2 cent per liter när det gäller bensin och dieselolja.

Satsningar på infrastruktur
När det gäller infrastrukturen satsar regeringen främst på stora basledsprojekt för 700 miljoner euro under perioden för budgetramarna. Således fortsätter planeringen av en snabb banförbindelse mellan Helsingfors och Åbo.
Kommunikationsminister Anne Berner informerade om satsningarna på tisdagskvällen.
Regeringen enades emellertid också om att minska anslagen för bastrafiklederna med 25 miljoner euro 2018 och med 35 miljoner året efter.

Garantipensionen höjs
Garantipensionen höjs med 10 miljoner euro från ingången av 2018. Höjningen är cirka 8 euro i månaden per person som får garantipension.
Planen för de offentliga finanserna godkänns under statsrådets allmänna sammanträde nästa veckas torsdag, varefter den publiceras i sin helhet. I samband med det offentliggörs också en uppdaterad handlingsplan för regeringsprogrammet.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab