Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
8.4.2016 / Landsbygdens Folk
Ny punktskatt på flytgas ger producenter och tullen huvudbry
Lindedahl producerar tomater på 0,8 hektar i Härkmeri. Som huvudbränsle för att värma växthusen använder han fast biobränsle och som sekundär värmekälla har han olja. Flytgas använder han enbart som koldioxidgödsling.
Enligt den information som Lindedahl har fått borde han inte omfattas av den nya punktskatten, eftersom han inte använder flytgasen som värme.
- Men jag har inte fått några klara besked ännu från tullen som behandlar mitt ärende, säger han.
Den första kontakten med tullen togs under hösten. Tullen har efter det bett om en hel drös olika uppgifter som exempelvis ritningar på anläggning, planeringen av anläggningen och bokföringsuppgifter och många obligatoriska blanketter.
- Jag har säkert skickat femtio e-postmeddelanden till olika tjänstemän på tullen. Jag har fått information därifrån vilka blanketter som behövs, men ofta har det saknats ett kryss så har jag varit tvungen att göra om det.

Drar ut på tiden
För en tid sedan var två tjänstemän från tullen på besök vid hans anläggning. De utförde en granskning och skrev därefter ett redogörelse som enligt hans egen tolkning visade att han är befriad från den nya punktskatten.
- Det här har inneburit en enorm arbetsinsats från min sida för jag måste söka information och ta reda på allt på egen hand. Jag vet fortfarande inte hur det blir, säger han.
Pappersarbetet fortsatte. Tjänstemannen på tullen i Helsingfors bad om kompletterande uppgifter som Lindedahl skickade in. Men hans rekommenderade brev kom tydligen bort för något svar fick han inte.
- Den 8 mars tog jag kontakt med tullmyndigheten igen och frågade om mina papper hade kommit fram. Först då märkte de att jag hade lämnat in brevet och svaret som jag fick var att mitt ärende ska behandlas omgående. Nu har det gått flera veckor och jag har inte ännu hört någonting. Det är absurt och det verkar vara som att tullen inte vet hur ärendet ska avgöras så att beslutet är lagenligt, säger han.
Punktskatten är betydande. Med den tillkomna punktskatten på cirka 249 euro per ton har priset på flytgas mer än fördubblats.
- Det här känns ganska huvudlöst i och med att gaspriset redan är uppe kring 250 euro. Nu kostar gasen över dubbelt mera efter den nya skatten, säger Lindedahl.
Han fortsätter:

- Jag förstår inte varför skatten införs med tanke på att de största användarna av flytgas inte berörs. Staten kan inte få in många slantar på det här. Enligt mig medför den enbart mer byråkrati och arbete för tjänstemän och de influtna skatterna äts ju upp.

Lönsamheten försämras
Som exempel berörs inte industrier som använder flytgas till smältugnar. Också inom förbränning och smältning, till exempel bolag som lägger ny asfalt som använder flytgas i smältningsprocessen är befriade.
- Jag förstår inte hur den här skatten, som drabbar många av oss, ska förbättra vår närings konkurrenskraft. Det här blir bara dyrare för hela samhället när man ser vilka som inte drabbas av punktskatten, menar Lindedahl.
Det enda som Lindedahl kan göra nu är att vänta på besked från tullen. Det som irriterar är att han redan flera gånger köpt numera skattebelagd flytgas efter årsskiftet.
- Varje påfyllning har medfört 1.300 euro extra i punktskatt och jag vill veta nu om jag är befriad och om jag får de här skatterna tillbaka i form av återbäring. Det bästa vore ju att få ett papper på att jag är befriad och kan köpa gasen skattefritt. Det skulle vara förmånligast för alla.
Hade han redan innan årsskiftet fått veta om han berörs av punktskatten skulle Lindedahl ha satsat på en ny behållare för ren koldioxid istället.
- Men det kräver en investering och jag vill inte göra det innan jag vet hur det blir. Jag hoppas på ett snabbt beslut nu.
Enligt Antti Saastamoinen, energiingenjör på tullen, kan de som använder flytgas ansöka om återbäring per halvår. Den första perioden är januari-juni och den andra juli-december. Det är också möjligt att söka återbäring av skatten för ett helt år.
- På tullen eftersträvar vi att behandla återbäringsansökningarna så snabbt som möjligt och det är vårt mål att behandla varje enskild ansökan inom två månader. Återbäringen kan utbetalas i augusti eller september för de ansökningar som inlämnas i juni och godkänns, berättar han.

Behandlingstiden kan förlängas
Han tillägger att inga växthusproducenter automatiskt är befriade från punktskatten på flytgas. Varje ärende utreds individuellt.
- Utifrån ansökan och granskningarna avgörs om kraven för befrielse från skatten uppfylls. Det gör att behandlingstiden kan förlängas, i synnerhet under rusningstiden som sträcker sig från juli till december. Då kan en del få återbäringen inom några veckor medan behandlingstiden för andra kan dra ut till ett halvt år om uppgifter måste korrigeras.
Eftersom Lindedahl inte använder flytgas som värmekälla är det sannolikt att han är befriad. I alla fall utgående den information som finns tillgänglig.
- Jag hoppas på det bästa, men jag kan inte vara säker innan jag har fått ett beslut.
ÖSP:s trädgårdsutskott följer med situationen.

Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab