Det viktiga är att det finns någon som kan lyssna och hjälpa till med att ställa de rätta frågorna. Det säger Irma Liljeström i Södra Paipis i Sibbo. Hon fungerar som stödperson för människor på landsbygden som känner sig i behov av stöd. Det handlar ofta om jordbrukare som råkat i kris och som inte hittar lösningar på sin svåra situation.
Irma Liljeström har en gedigen kännedom om personliga krissituationer: bland annat drabbades hon själv av utbrändhet efter att hon och maken Lars för några år sedan tvingades inse att de inte kunde fortsätta med sin svingård.
Det finns många jordbrukare som känner att de har det svårt i dag. De svenska jordbrukarna är knappast något undantag. Trots det finns det säkert en del av dem med svårigheter i dag, som skulle ha förutsättningar att klara sig, om till exempel arbetet skulle planeras litet annorlunda, eller de skulle få litet distans till sin situation och eventuellt välja bort olönsamma produktionsgrenar.
- Men sådant ser man sällan när man är mitt i svårigheterna, säger Irma Liljeström. Saken blir naturligtvis inte bättre av det är så svårt att få tag på till exempel avbytare. Man är också bunden till sina djur, de måste skötas antingen man gör det rätt eller fel.
Det är i sådana situationer som landsbygdens lyssnare kan vara till hjälp. Men man måste alltså själva fatta sina beslut, och för att de ska vara ändamålsenliga måste man få distans till sin situation.
Svenska stödpersoner finns i Österbotten och på Åland, men saknas i Nyland och Åboland. Inom projektet Tarmonpesä-Bondekraft håller man som bäst på att hitta finansieringskällor för en cirka 40 timmars utbildning för svenska stödpersoner. I fall det finns intresserade torde finansieringen också ordna sig på ett eller annat sätt.
- Det skulle vara väldigt bra om intresserade från Åboland och Nyland kan höra av sig, säger verksamhetsledaren vis Åbolands svenska lantbruksproducentförbund Helena Fabritius, som är kontaktperson. Intresserade kan höra sig för på ÅSP:s telefonnummer 02-423 720.
- Vi ser gärna att stödpersonerna har en anknytning till jordbruk eller landsbygdsföretagande, säger Helena t.ill Landbygdens Folk