Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
8.4.2016 / Landsbygdens Folk
Handel med falsk mat är ett globalt fenomen
Organiserade ligor förfalskar etiketter och dokument eller blandar in främmande och hälsovådliga ingredienser i matvaror. Bedragarna försöker maximera vinsten till vilket pris som helst. Risken att åka fast är förhållandevis liten.
Under den brett upplagda operationen Opson V beslagtog myndigheterna mer än 10.000 ton förfalskade livsmedel och en miljon liter drycker som inte motsvarade etiketterna. Många produkter var direkt farliga att förtära, varnar Europol.
Insatsen var den femte polis- och tullaktionen i sitt slag. Aldrig tidigare har så stora mängder beslagtagits, omtalar Michael Ellis som basar för Interpols avdelning för illegal handel. I fjolårets razzia Opson IV beslagtogs "bara" 2.500 ton livsmedel och drycker.

Gränslös fantasi
De flesta produktgrupper är representerade - från sötsaker till sardiner, kött och fisk. Tullen konfiskerade diffusa vinblandningar, färgade oliver och socker som hade blandats ut med konstgödsel.
Den italienska poliser hittade 85 ton oliver som hade friserats i färgen med en lösning som bestod av koppar och sulfat. I Indonesien påträffades 70 kg inälvor från höns som hade konserverats i giftigt formalin.
I Australien påträffades billiga jordnötter som skulle saluföras som pinjenötter - en produktförfalskning som kan vara livsfarlig för nötallergiker. Nio ton socker som hade förorenats med konstgödsel beslagtogs i Sudan.
Alla slags livsmedel förfalskas överallt kring hela världen, heter det lakoniskt i Europol-rapporten. I Grekland och Storbritannien avslöjades regelrätta fabriker för framställning av illegal whisky, vodka och viner.
Produkterna "förädlas" med falska etiketter som klistras på flaskor och förpackningar. I den östafrikanska staten Burundi fann polisen 36.000 flaskor alkohol i ett lager, tillsammans med nio maskingevär av märket Kalashnikov.
Förteckningen är i princip oändlig. Europol fortsätter att räkna upp förfalskade sardiner från Bolivia, fejkad choklad från Ungern, sötsaker av okänd kvalitet från Rumänien och dyr gåslever som i själva verket var ankkött.

Seriösa företag betalar kalaset
Gammalt kött är sedan länge en klassiker i den internationella maffians sortiment. Köttet deklareras vanligen som en högvärdig produkt och saluförs till ett högt pris. I Thailand stoppade utredarna ett parti buffel- och nötkött som var otjänligt som människoföda.
Internationella flygfält är viktiga knutpunkter för skrupellösa köpmän. Tullen på flygfältet i Bryssel upptäckte flera kilo apkött med okänd destination. I Frankrike konfiskerades på en och samma gång 11 kg gräshoppor och 20 kg larver.
Enligt Michael Ellis gynnas matmaffian av stigande priser och den utbredda globaliseringen inom livsmedelshandeln. Marknaden är ytterst komplex och svår att överblicka, till och med för fackpersonal.
Ellis efterlyser ett intensivare internationellt samarbete och mer resurser för att stävja handeln med produkter som kan vara livsfarliga. De största förlorarna är seriösa företag som snällt följer bestämmelserna och betalar sina kostnader, tillägger han.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab