Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
1.4.2016 / Landsbygdens Folk
SLC kräver åtgärder av regeringen
Producentorganisationerna påpekar i skrivelsen att situationen på gårdarna är den sämsta på flera årtionden. Jordbrukarna har varit tvungna att betala för den globala politiken medan marknadspriserna har rasat, bland annat i och med det ryska importstoppet. Förändringarna i EU:s jordbrukspolitik har gjort byråkratin mera invecklad, och många gårdar har det mycket svårt.
SLC och MTK kräver att regeringen snabbt ska vidta åtgärder för att lösa lönsamhetskrisen. De konkreta förslag som framförs är bland annat att gårdarnas lågräntelån borde få en amorteringsfrihet på upp till 3 år för att gårdarna ska ha en möjlighet att komma på fötter igen. Räntorna borde sänkas.
För att jordbruksstöden ska kunna betalas ut i tid bör en fond tas i bruk.
EU:s jordbruksråd har gett medlemsländerna möjlighet att betala ut en engångssumma på högst 15.000 euro per gård i krisstöd utöver det övriga de minimis stödet. Producentorganisationerna kräver att regeringen ska trygga tillräckligt med medel för att kunna betala ut detta stöd, och att ansöknings- och utbetalningsprocessen blir så smidig som möjligt.
Det krispaket på 100 miljoner euro som producentorganisationerna kräver av regeringen skulle betalas ut så att omkring 60 miljoner beviljas som krisstöd för jordbruket, räntestöd medräknat. Därutöver föreslås ett tillägg i det nationella stödet på omkring 12 miljoner euro.
Jordbrukets fastighetsskatt för produktionsbyggnader borde halveras, vilket sammanlagt skulle innebära en lättnad på ungefär 6 miljoner euro. Energiskatteåterbäringen bör höjas med omkring 10 miljoner euro.
Avbytarservicen och LFÖPL-försäkringen samt projekt för jordbrukarnas välmående bör stödas med ytterligare 10 miljoner euro. Samtidigt bör de betalda avbytartimmarna höjas från 100 till 200. Producentorganisationerna efterlyser också åtgärder för att öka de inhemska livsmedlens konkurrenskraft bland annat mot butikskedjornas egna märken. Endast genom en fungerande marknad för jordbruksprodukter kan lönsamhetskrisen åtgärdas.

Andrea Bergman
andrea.bergman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab