Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
1.4.2016 / Landsbygdens Folk
Sockeravtalet godkänt i enlighet med medlingsförslag
Medlingsförslaget innebär visserligen en sänkning av priset med 92 cent per ton jämfört med 2015. Sammanlagt handlar det om en halv miljon euro. Prissänkningen förverkligas emellertid inte ifall det genomsnittliga priset i EU på vitsocker stiger till mer än 490 euro per ton. I december var EU-priset på vitsocker 427 euro per ton.
Klausulen i avtalet skulle enligt sockerbetsutskottet nätt och jämnt fylla kraven i EU:s regelverk, som förutsätter att det i branschavtalet måste granskas hur utvecklingen av marknadspriserna fördelas mellan parterna.
- Lösningen ger förutsättningar för jämbördiga förhandlingar om ett branschavtal för 2017. Enligt EU:s regelverk ska industrin och jordbrukarna komma överens om spelreglerna för fördelningen av sockrets försäljningspris. Nu bestämdes för första gången ett behov av en prissättningstabell för sockret. Den av jord- skogsbruksminister Kimmo Tiilikainen (cent) tillsatta medlaren Heimo Hanhilahti, säkrade den saken i anslutning till medlingen nu under våren, konstaterar ordföranden för MTK:s sockerbetsutskott Pekka Myllymäki.
- Målet för säsongen är en odlingsareal med sockerbetor på cirka 17.000 hektar och en produktion på 100 miljoner kilo på fabriken i Säkylä. Genom att utnyttja fabrikens kapacitet till fullo tryggar såväl industrin som jordbrukarna landets ekonomiska intressen samt Finlands viktiga försörjning med socker.

Betodlingen konkurrenskraftig
- Avtalets innehåll gör att det fortfarande är konkurrenskraftigt att odla sockerbetor under den kommande skördesäsongen, kommenterar SLC:s representant i MTK:s sockerbetsutskott Sebastian Sohlberg.
- Det betyder inte att avtalet är bra, men det är acceptabelt med tanke på omständigheterna. Vi har samma nivå på transportersättningen som i fjol och vi har ett avtal med en klausul om bindning till marknadspriset.
Sebastian Sohlberg låter förstå att det gäller att se in i framtiden när man fattar beslut om att odla i år:
- EU:s sockerlager minskar, efterfrågan och marknadspriset stiger. Dessutom har vi nya användningsändamål för sockret, till exempel som råvara i plastindustrin i stället för olja. Allt det här innebär att vi verkligen vill vara med om att förhandla också 2017, säger Sebastian Sohlberg.
- Men för att vi kan vara det måste vi odla också 2016. Jag tror inte att sockerindustrin i Finland kommer att försvinna någonstans, inte på kort sikt och absolut inte på lång sikt. Det handlar ändå om en så pass viktig råvara.
Nu uppmanar Sebastian Sohlberg odlare som inte ännu anmält sitt intresse för att odla sockerbetor att göra det så fort som möjligt.
- Jag hoppas att alla som sitter och funderar fortfarande vill finnas på årets sockerkarta, detta för att kunna vara med också i fortsättningen. Jag vill också göra mitt allt för att återuppta och främja en god dialog mellan industrin och odlarna, så att vi tillsammans kan genomföra en lyckad kampanj i år och framöver. Det förutsätter bland annat tätare kontakt odlarna emellan.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab