|
1.4.2016 / Landsbygdens Folk
Österbottnisk foderhavre skeppades från Vasa
Kontraktet var på 3 miljoner kilo, eller 3.000 ton foderhavre. Till en början var det trögt, men efter att Polar Oats förlängde tidsfristen började odlarna visa intresse.
- Det var ett bra beslut. Det är första gången vi gör någonting liknande i Österbotten och vi var kanske inte tillräckligt tydliga från början. Men när det blev klart att tidsfristen förlängdes ökade intresset igen och vi överträffade till och med en överenskomna mängden och kom då upp till 3,2 miljoner kilo foderhavre. För det är jag mycket glad, säger Grannas.
Sextio odlare sålde
Sextio odlare sålde foderhavre till Polar Oats. Det som gör projektet unikt är att det är första gången som en export ordnas i odlarnas egen regi i Österbotten. Förra hösten lyckades SLC och NSP genomföra en liknande export från Nyland, då med fodervete.
Men varför är det viktigt att odlarna själva tar tag i exporten?
- Situationen inom jordbruket har försämrats snabbt. Bara för några år sedan trodde vi inte att förbunden ska vidta sådana här åtgärder, men nu har vi märkt att vi måste tänka globalt och aktivt försöka påverka så att medlemmarnas inkomster stiger.
- Att aktivt vara med och ordna en egen export visar att vi kan vara med och påverka priserna. Vi satte ett högre pris än medeltalet och det är positivt. En snabb beräkning visar att den här exporten gav de österbottniska odlarna en uppskattad summa på 45.000 euro mera i inkomst med priset som vi fick, förklarar Grannas, som berättar att Polar Oats köpte foderhavren för 140 euro per ton.
Att 3,2 miljoner foderhavre lämnar den finska marknaden är också positivt.
- Den mängden är nu borta från den inhemska marknaden och därmed har vi varit med och stabiliserat den åtminstone i liten utsträckning. Av Finlands spannmålsproduktion måste årligen 25 procent exporteras, eftersom den inte har åtgång på den inhemska marknaden.
Enligt Grannas kan det bli aktuellt att det ordnas en ny export från Österbotten också till hösten.
- Det har kommit önskemål från medlemmarna om att de gärna är med och gör ett nytt försök. Vi utreder nu möjligheter att få en export från Kaskö hamn på förfrågan av odlarna i Sydösterbotten. Det gäller också havre eftersom det finns avsättning för foderspannmål i landskapet.
Visar det sig att det finns ett behov fortsätter alltså ÖSP med en liknande export.
- Det här budskapet har vi för vi vill också visa uppköparna i Finland att de måste erbjuda ett pris som är konkurrenskraftigt också på den europeiska marknaden. Varför ska vi nöja oss med ett spannmålspris här som är betydligt sämre än i Mellaneuropa? frågar sig Grannas.
Kan bli överutbud på foderspannmål
Det är mycket ovisst inför årets växtodlingssäsong. Spannmålspriserna är på en låg nivå och Grannas råder alla österbottniska odlare att tänka igenom vad de ska odla.
- Pälsdjursuppfödarna har det svårt och svinproducenterna i Österbotten har dragit ner på produktionen, vilket kan leda till att behovet av foderspannmål minskar i år. Det finns med andra ord en uppenbar risk för att det blir ett överutbud på foderspannmål i höst.
- Det här råder jag alla odlare att tänka på och det kan vara skäl att överväga alternativa grödor som till exempel oljeväxter, säger han.
Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi
|
|