Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
1.4.2016 / Landsbygdens Folk
En vecka kvar att teckna spannmålsexportkontrakt i Nyland
I år tecknas minimipriskontrakt för fodervete (128 euro/ton, moms 0 %), foderkorn (128 euro/ton, moms 0 %) och livsmedelshavre (140 euro/ton + sorttillägg 10 euro per ton för sorterna Matty, Carly, Harmony, Mirella och Steinar, moms 0 %). Minst 3.000 ton eller cirka 75 långtradarlass per spannmålsslag behövs för att exporten ska kunna genomföras. Om kontraktet förfaller på grund av att totalkontraktsmängden inte uppfylls skickas meddelande om detta till alla de som tecknat kontrakt senast 14.4.
Gällande livsmedelshavren beaktas kvalitetsrisken, t.ex. halten mögeltoxiner (DON), med köparen på exportmarknaden gällande kvalitetsvillkoren så att om förhandsprovet på odlarens kontraktsmängd t.ex. överskrider de godkända DON-halterna kan odlaren dra sig ur kontraktet i samförstånd med Polar Oats.
Exportbehovet av spannmål är minst lika stort som i fjol, d.v.s. 25 procent av den årliga spannmålsproduktionen. Finlands ingående lager av alla spannmålsslag är så stort att det enda sättet att stärka det inhemska priset i förhållande till världsmarknadspriset är att öka spannmålsexporten.
- Spannmålsodlare i Nyland, eftersom vi ligger nära exporthamnarna borde vi gå in för att reservera minst 25 procent av den förväntade skörden för export, framhåller Bengt Nyman, ordförande för SLC:s spannmålsutskott och spannmålsodlare i Svartå, Raseborg. Speciellt för havre finns det goda exportmöjligheter.
SLC Nylands viceordförande Thomas Antas från Lappträsk konstaterar att finländsk havre hör till den bästa i världen och att den är efterfrågad på exportmarknaden.
- Finländsk havre är eftertraktad och det finns goda möjligheter till ökad export som hämtar exportintäkter, som vi alla har nytta av, säger Antas.
I och med hälso- och välmåendetrenden upplever havren ett kraftigt uppsving ute i världen. Havre intresserar konsumenterna speciellt på grund av sina dokumenterade hälsoeffekter.
Genom att delta i spannmålsexportkontraktet med minst 20-25 procent av gårdens årliga produktion drar man på ett konkret sätt sitt eget strå till stacken för att förbättra marknadssituationen på den inhemska marknaden.
Erfarenheterna av spannmålsexporten är att den ökade konkurrensen har en positiv inverkan på prisutvecklingen på den inhemska marknaden.

Fördelaktiga kontraktsvillkor
Minimipriskontraktet är uppbyggt av odlare till odlare. Minimipriserna som erbjuds i exportkontraktet är konkurrenskraftiga i förhållande till höstens priser på den inhemska marknaden.
Genom att teckna kontraktet befullmäktigar du det odlarägda bolaget Polar Oats att sälja spannmålspartiet till bästa möjliga pris (som uppfyller minimipriset) på den internationella marknaden senast 15.6.
Om priset på exportmarknaden, efter kostnaderna, överskrider minimipriset kanaliseras detta i sin helhet till odlaren. Kostnaderna för spannmålsexporten redovisas till odlaren/säljaren i samband med spannmålslikviden. Spannmålen kan levereras flexibelt till hamnlagret under juli-november.
Mottagningsplats är i första hand Valkom hamn, Lovisa, med Kotka hamn som andrahandsalternativ. Själva exporten genomförs som ifjol av Polar Oats i samarbete med anskaffningsföretagen i Nyland, SLC/SLC Nyland och MTK/MTK Uusima.
Spannmålskontrakten och de detaljerade kontraktsvillkoren kan lätt laddas ner från slc.fi.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab