|
1.4.2016 / Landsbygdens Folk
USA:s matlobby förlorar kampen om frivillig GMO-märkning
Initiativet i Vermont alarmerade livsmedelsindustrin som började lobba häftigt mot den lokala lagen. De stora livsmedelskoncernerna befarade att "Right to know" skulle spridas till andra delstater, vilket också har skett.
Industrin gick till motattack genom att lansera en federal lag för hela USA under benämningen DARK (Denying Americans the Right-to-know - lagen som förvägrar amerikanarna rätten till information).
Industrilobbyn drev på en frivillig märkning för hela USA, men det faktiska syftet med DARK var att köra över Vermonts initiativ med en federal lag. Koncernerna ville på det sättet förhindra att enskilda delstater följer exemplet.
Motattacken misslyckades
Målet var att fälla den lokala lagen i Vermont innan den träder i kraft i juli. Industrins förslag till DARK Act lanserades senaste sommar med framgång i representanthuset. Initiativet marknadsfördes med hot om stigande matpriser ifall GMO-märkningen genomförs.
Mot alla förväntningar misslyckades försöket. Strax före påsken förkastade senaten DARK Act mycket knappt med rösterna 49-48. Konsumentrörelsen betraktar resultatet som en viktig seger för demokratin över de stora koncernernas intressen.
Enligt konsumentgrupperna försökte industrin mygla igenom ett frivilligt system för märkning som var allt annat än kundvänligt. Informationen om andelen GMO-livsmedel måste mödosamt sökas fram via QR-koder, webbsidor och hotlines.
Opinionsundersökningar tyder på att nästan 90 procent av USA-befolkningen stöder en förpliktande märkning. Flera delstater har redan följt exemplet från Vermont med egna lagar om GMO-märkning.
Right-to.know-rörelsen är starkast i delstaterna vid östkusten. Maine och Connecticut har stiftat liknande lagar med tillägget att de får träda i kraft först då andra delstater inför samma bestämmelser.
Koncernerna vänder kappan
Från början av juli kommer föreskrifterna i Vermont att skilja sig från omgivande delstater. Livsmedelsindustrin anser att det är en ohållbar situation om produkter måste märkas i olika system, beroende på i vilket delstat de saluförs.
Stora livsmedelskoncerner som Kellogg´s varnar för höga kostnader. Kellogg´s-chefen Paul Norman kräver att politikerna ska sluta krångla. USA behöver en förpliktande GMO-märkning för hela nationen för att undvika ett förvirrande lapptäcke.
Flera andra koncerner börjar överge sina gamla ståndpunkter. Mars ska GMO-märka sina sötsaker på ett enhetligt sätt i hela USA. General Mills och Campbell Soups har valt samma väg.
Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com
|
|