Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
18.3.2016 / Landsbygdens Folk
EU gläntar på dörren för frivillig mjölkbegränsning
Denna vecka måste den irländska kommissionären ge efter för kraven från framför allt Frankrike och EU:s ordförandeland Nederländerna. Den franska regeringen har massivt krävt en lösning för att lugna ner sina protesterande mjölkbönder.
Hogan gick till slut med på att aktivera artikel 222 i marknadsordningen för jordbruksprodukter. Artikeln kan tillfälligt tas i bruk för att stabilisera en marknad som hotas av allvarlig obalans.

Ingen återgång till mjölkkvoterna
Mjölkproduktionen ska begränsas på frivillig bas för en period av högst sex månader. På måndagens möte underströk Hogan att åtgärden på intet sätt ska tolkas som en återgång till kvotsystemet.
Medlemsländerna får till och med betala en bonus till producenter som skär ned mjölkmängden, men anslagen måste i så fall tas från oanvända medel i höstens stödpaket eller nationella stöd. Nya pengar finns inte.
Vid behov kan en förlängning bli aktuell senare. Hogan ska nu utreda detaljerna med sin stab. Frankrikes jordbruksminister Stéphane Le Foll föreföll lättad över planerna. Han tror att mängdbegränsningen ska bidra till att stabilisera marknaden.
Flera medlemsländer efterlyste EU-pengar, medan Tyskland ifrågasatte hela nyttan av programmet. Enligt Tysklands åsikt ska programmet förbli frivilligt och får enbart finansieras ur nationella medel.
Tyskland fick medhåll av flera jordbruksministrar och Phil Hogan, som tvivlade på möjligheterna att balansera upp den gemensamma marknaden med ett frivilligt program. Risken för nya marknadsstörningar är överhängande om alla inte deltar.
Irlands jordbruksminister Simon Coveney meddelade redan före mötet att hans land inte kommer att deltar i mängdbegränsningen. Irland är det EU-land som snabbast har ökat sin mjölkproduktion efter kvotavvecklingen.
Enligt Coveney vill Irland inte delta i programmet som han betecknade som kontraproduktivt. Varken mjölkproducenterna eller regeringen i Dublin vill vara med. I så fall kan rådets ansträngningar att reducera mjölkproduktionen bli ett slag i luften.

Marknadsåtgärder för mjölk och griskött
Andra åtgärder på förslag är höjda interventionsmängder för mejeriprodukter till fasta priser. Lagringen av skummjölkspulver ökar enligt detta från 109.000 ton till 218.000 ton och för smör från 60.000 ton till 100.000 ton.
Ministrarna vill ge branschen en signal som visar att interventionen är ett funktionellt skyddsnät. Högre övre gränser anses vara nödvändiga med tanke på att mer än 55.000 ton skummjölkspulver redan har lagrats sedan början av året.
Kommissionen dryftar också möjligheterna att stöda mer privat lagring av griskött, men än så länge har inga konkreta beslut fattats. Men stöden borde enligt Hogan ställas om så att de fördelas bättre mellan medlemsländerna.
Hogan uteslöt inte möjligheten att öppna ett nytt lagringsprogram för griskött. Men i så fall måste tidpunkten väljas med omsorg, så att marknaden inte belastas mer än nödvändigt då köttet tas ur lagren.
Kommissionen överväger också att förlänga de löpande programmen för frukt och grönsaker med ett år. Programmen ska minska överutbudet på EU-marknaden så länge det ryska embargot förblir i kraft.

Förhandlingar med Ryssland
En positiv fråga ur finländsk synpunkt är att kommissionen ska granska en sänkning av gödselskatten. Möjligheten att stärka producentens roll i livsmedelskedjan ska också utredas närmare, enligt ett tidigare löfte av Phil Hogan.
Kommissionen fortsätter förhandlingarna med Ryssland om importstoppet för griskött. Det ska också bli fler kampanjer för att finna nya marknader för europeiska jordbruksprodukter i tredjeländer.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab