|
11.3.2016 / Landsbygdens Folk
Potatisodlare i Österbotten oroade för en stängning av chipsfabriken
Med tanke på att potatisodlingen är stark i området dominerade den samtalet. Och Orkla stod i fokus.
- En eventuell stängning av chipsfabriken på Åland skulle innebära att 630 hektar potatis kontrakterad till chips sannolikt hamnar på den finska marknaden. Det kommer helt klart att påverka priser, säger förbundsordförande Mats Nylund som deltog i mötet.
Antfolk höll med.
- Det är rätt resonerat. Vi kan eventuellt stå in för en liknande situation som när Estrella stängde sin fabrik här. Den gången handlade det om 700 hektar och det påverkade priserna mycket.
Priserna på sommarpotatis kan pressas
Det stora problemet är enligt honom att lagringskapaciteten på Åland är liten.
- Fabriken har fungerat som lager. Om fabriken stängs och odlarna där fortsätter med sommarpotatis så påverkas priserna på sommarpotatis mycket, säger Antfolk.
En lösning kunde vara att åländska potatisodlare satsar på stärkelsepotatis.
- Men så blir det knappast på grund av fraktkostnaderna, menar han.
Ett eventuellt scenario som också lades fram är att Orkla redan har tecknat kontrakt med odlare. Det borde i så fall innebära att den potatisen levereras till en annan marknad än den finska. Men det tror inte Antfolk.
- Vad jag förstår är kontrakten inte bindande. Orkla kan säga att de inte tar emot någon potatis allt. Jag är mycket oroad över hur det ska gå, säger han.
Mats Nylund höll jordbrukspolitiskt anförande och översikt och konstaterade att potatislagren håller på att sina. Sedan oktober har lagret minskat med cirka 22 miljoner kilo per månad och är nu nere i cirka 68 miljoner kilo. Trots det har priserna inte ökat.
- Det visar igen att det inte är balans på marknaden. Billighetskampanjen har påverkat priserna på jordbruksprodukter och det är bönderna som får betala för den. Det är sant att S-kedjans omsättning har minskat, men vinsten ökade i fjol. Det visar tydligt att S-kedjan inte har tagit från sina egna marginaler utan från jordbrukarnas. Handeln tar av oss - det vet vi nu, säger han.
Alla sektorer är drabbade
Nylund påpekade också att jordbruket har förlorat hundratals miljoner euro i marknadsintäkter de senaste åren främst på grund av politiska orsaker. Alla sektorer är drabbade och den stora frågan är hur jordbruket ska gå vidare om inkomsterna från marknaden fortsätter minska.
Är det då genom ökade stöd som lönsamheten ska förbättras? Christian Björknäs från Lappfjärd lokalavdelning frågade Nylund om jord- och skogsbruksminister Kimmo Tiilikainen gör tillräckligt.
- Var är vår minister? Man hör så litet av honom, säger Björknäs.
Ett stort problem för jordbruket är att nuvarande statsminister Juha Sipilä reducerade antalet ministrar. Tiilikainen är nu både jord- och skogsbruks-, miljö- och bostadsminister.
- Den uppgift som Tiilikainen har nu var i den förra regeringen fördelad på tre ministrar och två statssekreterare som saknas nu. Det innebär tre gånger fler ministermöten i Bryssel för vår minister. Det märks att Tiilikainen är upptagen och det är mycket svårt att få tag på honom. Mycket lämnar ogjort på grund av hans arbetsbörda och det är nog därför han inte syns och hörs. Det var enligt mig ett stort misstag att reducera antalet ministrar, säger Nylund.
Det är från marknaden som jordbruket måste få sina inkomster. Ett sätt att påverka den är att kommunicera aktivare med konsumenterna. Att hela fältet kommunicerar aktivt är mycket viktigt, konstaterade SLC:s informatör Antonia Husberg som deltog i mötet.
- SLC strävar efter att lyfta fram matens ursprung och öppna upp skyltfönstret. Här är gårdarna i en nyckelposition och vi behöver er hjälp. Genom att informera kan vi påverka och få konsumenterna att känna till den inhemska livsmedelsproduktionen. Det är bara vi själva som kan berätta varför den finländska livsmedelsproduktionen är så bra och vad som skiljer sig den från andra.
Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi
|
|