|
4.3.2016 / Landsbygdens Folk
Copa vill slopa tullarna på mineralgödsel
Den europeiska mineralgödselmarknaden är för koncentrerad och priserna följaktligen höga. Varken det rekordlåga oljepriset eller den svaga euron i förhållande till dollarna har lett till lägre priser på mineralgödsel.
Det europeiska producentförbundet Copa-Cogeca ställer sig bakom ett initiativet till en liberalisering av mineralgödselmarknaden i EU. EU är nettoimportör av upp till 90 procent av mineralgödselämnena och en del av problematiken är kopplat till ursprungsländerna; importen av ammoniumnitrat från Ryssland är belagd med en så kallad antidumpningstull för att förhindra prisdumpning på den europeiska marknaden, men på Copa yrkar man nu på att EU-kommissionen slopar avgiften och åtminstone tillfälligt sänker importtariffer till noll för att lätta på kostnadstrycker för producenterna.
Det skulle även gynna import av gödselämnen från USA, Ukraina, Vitryssland och Gulfstaterna, där man nu tillämpar tulltariffer för import till EU. Av handelspolitiska skäl importerar däremot Yara tullfritt från sin produktion i Libyen och Norge och andra mineralgödselframställare importerar likaså utan importtullar från Egypten och Algeriet enligt EU:s preferenssystem, som också gynnar fosfatimport i stor skala från Marocko och Tunisien.
Förekomsterna av fosfatmalm är störst i USA, Kina, Marocko, Ryssland och Tunisien.
Priskartell på mineralgödsel?
Tidigare försök att avskaffa importtarifferna har strandat, senast för två år sedan på initiativ av Frankrike och Italien. En del producentförbund, förutom de irländska även finländska MTK, yrkade för ett par år sedan på att antidumpningstullen mot Ryssland ska hävas eftersom marknadsvillkoren har ändrat och det inte skulle bli någon störning på marknaden. EU-kommissionen kan överväga frågan.
- Inom EU är det frågan om tre stora mineralgödselföretag med begränsad konkurrens, så vi misstänker nog en priskartell, eftersom priserna är på onormala nivåer på grund av för lite konkurrens, konstaterade Antoine Bouet från IFPRI, ett forskningsinstitut för livsmedelspolitik med högkvarter i Washington, som gjort en studie om effekterna av att slopa EU:s importtullar för mineralgödsel.
Man uppskattar att importbegränsningarna leder till att de europeiska producenterna förlorar en miljard euro i och med de högre priserna man betalar. Studien visar också på att andra konkurrenter på världsmarknaden, såsom Brasilien, gynnats av att mineralgödselpriserna sjönk under en lång tid medan de steg i Europa. Mineralgödselpriserna i EU är oproportionerliga i förhållande till övriga produktionsinsatser och råvarupriserna.
- Ett slopande av tarifferna skulle gynna producenterna och konsumenterna, men leda till förluster för mineralgödselindustrin, menar Bouet.
- Särskilt spannmålssektorn skulle gynnas. Det skulle ge en direkteffekt på producenternas inkomster inom hela EU. EU-kommissionen borde överväga det.
I praktiken skulle det innebära att importen styrs om till Ryssland och USA. Förespråkarna anför också som motivering att kadmiumhalten är för hög i fosforn från Nordafrika.
- Vad gäller lönsamheten så skulle det vara mycket välkommet om man slopade importtullarna. Tidigare räknade vi med att man köpte ett ton gödselmedel för priset av ett ton spannmål, men nu är kostnaden dubbelt över priset på ett ton spannmål, så var är det som är på gång? undrar Liam MacHale på irländska producenternas Brysselkontor.
Enligt uppgift har priserna på mineralgödsel i Finland stigit med nästan hälften under de senaste fem åren. Irländarna räknar med att mineralgödseln brukat stå för tio procent av produktionskostnaderna, medan den nu står för 40 procent.
Mineralgödselförbrukningen är tämligen konstant inom EU. Då oljepriset gått ned kraftigt undrar producenterna varför nedgången inte syns i mineralgödselpriserna. Också naturgaspriserna har gått ned.
"Inget belägg för priskartell"
På mineralgödselindustrins representation Fertilizers Europe slår man ifrån sig.
- Vi kan inte hålla med om beskyllningarna på brist på konkurrens i EU och kartellbildning, konstaterar Ermis Panagiotopoulos, sakkunnig på Fertilizers Europe.
- Hittills har man inte funnit belägg för det. Det finns en EU-studie om gödselmarknaden och enligt den finns det ingen överdriven koncentration på kvävemarknaden.
EU-kommissionen har däremot väckt frågan om varför det sjunkande oljepriset inte synts i mineralgödselpriset.
- För gödselframställning är gaspriset mera avgörande och naturgaspriset har inte helt följt oljepriset, säger man på Fertilizers Europe.
- Vad gäller antidumpningstullen för Ryssland så har den förlängts eftersom man befarar störningar på marknaden annars.
Det irländska producentförbundet menar igen att priserna hålls på en konstgjort hög nivå, med beaktande av att konstgödselföretagens tillgångar och avkastning har stigit betydligt. Särskilt vill man att mineralgödselföretagen redogör för prisbildningen.
- Med bara två gödselframställare och leverantörer behöver man inte ens sätta priset, utan priserna tenderar att följas åt, säger Jer Bergin, ordförande för IFA.
Anna-Karin Friis
friisannakarin@gmail.com
|
|