Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 22.11.2024
 Grattis Cecilia
19.2.2016 / Landsbygdens Folk
Latinamerika har marknader för havre och korn från Finland
Max Schulman var speciellt intresserad av den första resan, eftersom Colombia och Mexiko i mångt och mycket är hittills orörda marknader för Finland.
- Utöver kommissionären fanns en del av hans stab från generaldirektoratet för jordbruk med och sedan en businessdelegation från 14 olika länder. Det viktiga var att vi måste visa vad vi kan erbjuda och höja den egna profilen.
I den vevan gav Max Schulman också en liten utskällning åt finländare och andra européer i allmänhet. Han anser att vi måste bli bättre och aktivare på att marknadsföra oss och komma med idéer som kan förverkligas i stället för att bara kritisera.
- Det var också en sak som Phil Hogan och staben från generaldirektoratet framhöll, berättar Max Schulman nu efter resan.
Det är staben bakom EU:s kampanj Tastes of Europe, som står för de praktiska arrangemangen på de här resorna.
- De sköter det verkligen effektivt och professionellt, säger Max Schulman. De hade fått med dem som är seriöst intresserade och även letat fram de viktiga motparterna i värdländerna.

Frihandelsavtal med Colombia
I Colombia har EU redan frihandelsavtal, så formella hinder finns inte för att handla, så länge man håller sig till avtalets ramar.
- Vi trodde USA skulle vara starkt framme i Colombia men det var inte alls så omfattande, fortsätter han. Tvärtom fanns det bland den stora och växande medelklassen en viss skepsis mot nordamerikanska produkter, och det fanns ett uppriktigt intresse för EU-varor. Det är i övrigt intressant att colombianerna tar hälsosam mat verkligt på allvar, det kom ständigt fram under vårt besök. Det passar bra ihop med exempelvis vår finländska havre.
Man kan också notera att priset på europeiska produkter låg 5-6 procent över de lokala varorna. Med nästan 45 miljoner invånare finns det dessutom en marknad som kan ta emot stora volymer.
- Huvudstaden Bogota är emellertid inte nödvändigtvis den trendsättande staden, utan det är snarare städer som Medellin och kanske i synnerhet Cali. Båda städerna rymmer 3 miljoner invånare.
Colombia är säkert främst känt som kaffeexportör. Ytan med brukbar jordbruksmark är cirka 46 miljoner hektar, men i själva verket är den odlade ytan bara 7 miljoner trots gynnsamma förhållanden.
- Det här säger förstås också en del om att världen ännu har en odlingspotential, säger Max Schulman. Visserligen är odlingen under utveckling, man odlar till exempel majs och soja, men landet är beroende av råvaruimport för livsmedelstillverkning. Det finns till exempel stora och nya bryggerier, men produktionen baserar sig på importerad malt. Här skulle finländsk malt ha en chans liksom också den hälsosamma havren. Just nu finns det i övrigt ett internationellt sug på så kallad ren havre, det vill säga havre som är garanterat fri från gluten.
Max Schulman kunde också berätta att delegationen hade träffat presidenten Juan Manuel Santos.
- Han berättade bland annat att priserna på jordbruksprodukter måste hållas på en viss nivå, för att inte risken att bönderna börjar odla kokain ökar.
I landet råder ännu stridigheter mellan rivaliserande militanta grupper, som mestadels finansieras av landets knarkligor. Men landet investerar och medelklassen växer, infrastruktur och service fungerar.

Stor konsumerande medelklass i Mexiko
Från besöket i Mexiko kunde Max Schnulman konstatera att cirka 50 miljoner utav landets 125 miljoner invånare i dag utgör en köpkraftig medelklass som fortsätter att växa.
I motsats till Colombia har EU inte frihandelsavtal med Mexiko. USA sitter på cirka 75 procent av marknaden. Å andra sidan har Finland egen diplomatisk representation, vilket borde underlätta möjligheterna för att marknadsföra vår produktion och vårt kunnande.
- Vår ambassadör Roy Eriksson berättade till exempel hur han aktivt försökt jobba för att få in finländska livsmedelsprodukter och cleantech på marknaden. Där finns nog ett skriande behov av hälsosam mat, kunde Max Schulman berätta.
- All mat var i övrigt jättesöt, med rejäla tillsatser av exempelvis majssirap. Det förklarar säkert också att Mexiko är bland de ledande länderna när det gäller överviktiga människor. I butikerna lade jag också märke till att priserna på specialprodukter i stort sett var de samma som här hemma.
Man kunde dock satsa betydligt mer på att bjuda ut hälsosam mat.
- Som ett exempel har den tyska barnmatstillverkaren HiPP som bland annat är känd för ekologisk barnmat, en filial i Mexiko. Tillverkaren borde ha ett intresse för finländsk havre.
Flera av landets tidningar var i övrigt intresserade av den finländska havren och skrev artiklar om dess goda egenskaper.

Också viktigt träffa erfarna kolleger
- Det var i alla fall också viktigt att få träffa folk från Europa som redan är inne i Latinamerika och som investerar, säger Max Schulman.
- En dansk kollega jobbar för tillfället hårt med att få in foten i Colombia med danska köttprodukter. Det är till exempel sanitära och fytosanitära frågor som måste lösas. Han sade att det brukar ta ett par till tre år innan man lyckas övertyga tillverkarna om vilka marknader det lönar sig att satsa på.
Danskarna exporterar livsmedel och andra varor med anknytning till jordbruket för cirka 30 miljarder euro årligen.
- Vi borde också ha en chans, men vi måste lära oss att visa fram vad vi har. Det här är bara början, vi har inte sålt något ännu utan bara försökt öppna dörrarna.
Med glimten i ögat berättar Max Schulman att den havre han tagit med sig stannade i tullen i Mexiko.
- Men jag fick med mig lite Koskenkorva som värdarna kunde provsmaka, säger han. Hotellen i både Colombia och Mexiko var i alla fall intresserade av vår havre för att kunna koka havregröt på morgonen. De har gäster från alla världens hörn.

Micke Godtfredsen
micke.godtfreden@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab