Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
29.1.2016 / Landsbygdens Folk
Minskat stöd till växtodling på C-området
Dessutom upphör det nordliga stödet till vete. Stödet till råg sjunker till 65 euro per hektar.
SLC har i ett tidigare skede uttryckt sitt missnöje med de här försämringarna. Motiveringen är bland annat att stödsänkningarna inte följer principen om att nivåerna i det nationella stödet bör stiga norrut för att kompensera för de sämre odlingsförutsättningarna.
En annan orsak till SLC:s missnöje är att sänkningarna riktar sig oproportionerligt hårt mot växtodlingen på C-området.

Statsmaktens egen lösning
De här orsakerna låg också bakom det faktum att det inte blev något förhandlingsresultat kring årets nationella stödpaket. SLC:s styrelse förkastade enhälligt det senaste budet i december från statsmakten, det vill säga jord- och skogsbruksministeriet.
När statsrådet således godkände stöden förra veckan handlar det om statsmaktens egen lösning utan producentorganisationernas medverkan.
Stödet till unga jordbrukare hålls på samma nivå som tidigare.
På djursidan är det närmast stödet till tjurar som stiger. Samtidigt införs en övre åldersgräns för stödet så att tjurarna nu ska vara under 20 månader för att vara stödberättigade. Till saken hör att EU-bidraget för tjurar sänks på C-området i år.

För hästhållning betalas inte längre stöd
Djurenhetsstödet för slaktkvigor minskar på C-området och för hästhållning betalas inte längre stöd. Motsvarande stöd för hästhållning har tidigare dragits bort på AB-området.
Literstödet till mjölkproduktionen på C-området minskar med 0,6 cent per liter. Det här förklaras med att produktionen stigit på C-området så att den väntas överskrida taket för den stödberättigade produktionen i år.
Av stödbeloppen innehåller man dessutom 0,3 cent per liter under hela året. Innan den här summan kan läggas till den sista raten av stödet, som betalas först nästa år, granskas hela årets literproduktion.
För dikor, dikokvigor, tackor, getter och slaktade tjurar är stödnivån samma som i fjol.
Det frikopplade stödet till svin och fjäderfä på AB-området minskar med 6 euro till 75 euro per djurenhet. På C-området är stödet för det antal djurenheter som överskrider 200 på samma nivå som på AB-området.
Inom växthusodlingen minskar stödet med 30 cent per kvadratmeter inom lång och kort odling på C-området. På AB-området är minskningen 30 cent inom lång och 20 cent inom kort odling.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab