Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
29.1.2016 / Landsbygdens Folk
Frankrikes bönder är igen på krigsstigen
En traktormarsch har likaså blockerat motorvägen mellan Rennes och Saint-Brieuc. Bönderna protesterade mot de fallande priserna på mjölk, griskött och grönsaker, uppgav producentorganisationen FNSEA:s lokalavdelning.
I juli i fjol stängde franska bönder till och med gränsen till Tyskland i samband med en bred protestoffensiv. Då beviljade den franska regeringen i all hast 600 miljoner euro till landets jordbrukare för att dämpa den explosiva situationen.
De häftiga demonstrationerna resulterade också i ett prisavtal där handeln lovade att betala mer för produkterna. Men priserna började igen sjunka under hösten. Enligt FNSEA börjar producenterna bli desperata, många står på ruinens brant.
Nu kräver jordbruket nya stödåtgärder. Producentorganisationerna säger att många jordbrukare inte längre kan betala sina räkningar.

Missnöje med regeringen
Ett nytt möte mellan regering, producenterna och livsmedelskedjan hålls på fredagen i Bretagne. Jordbruksminister Stéphane Le Foll kommer antagligen att avkrävas nya löften. FNSEA har kritiserat ministern för passivitet i Bryssel.
Le Foll har stora svårigheter att manövrera mellan de många viljorna. Enligt ministern kunde ursprungsbeteckningar för griskött stoppa den nedåtgående prisspiralen för köttet. Men Frankrike har inte lyckats marknadsföra idén inom EU.
Frankrike har den senaste veckan hemsökts av en häftig strejkvåg där bland annat taxiförarna och flygledarna har lamslagit trafiken i parisområdet. Dessutom viftar 5,6 miljoner anställda inom den offentliga sektorn med strejkvapnet.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab