Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
29.1.2016 / Landsbygdens Folk
Sänkta pensioner retar Greklands bönder
Jordbrukare från Komotini i östra Makedonien spärrade för flera timmar in ekonomiminister Evangelos Apostoulu i ministeriets förvaltningsbyggnad. De krävde att regeringen ska dra tillbaka sitt förslag till reform av jordbrukets socialförsäkring.
Greklands regering vill bland annat sänka alla nya pensioner med i medeltal 15 procent. Jordbrukarnas bidrag till pensionsförsäkringen ska dessutom stiga från 7 procent till 20 procent av inkomsten.
Den omstridda pensionsreformen ingår i ett avtal som premiärminister Alexander Tsipras har tecknat med de internationella långivarna. Lägre pensioner är en förutsättning för det tredje räddningspaketet på upp till 86 miljarder euro.
Pensionsreformen måste godkännas av långivarna och antas av parlamentet i Aten. Tsipras har en mycket knapp majoritet bakom sig i parlamentet, med 153 mandat av sammanlagt 300 mandat.

Jordbrukarna tappar tålamodet
Jordbrukarna har fått nog. Vi kan inte betala ännu mer, sade Ioannis Vaggos från regionen Levadeias producentorganisation senaste måndag i en intervju för den grekiska radion. Han lovar hårda tag med långvariga demonstrationer.
De grekiska bönderna har lamslagit flera viktiga vägförbindelser i stora delar av landet med sina traktormarscher. Traktorerna förhindrar bland annat transporterna på en axel som förbinder västra Grekland med Turkiet.
Senaste veckoslut blockerade bönderna trafiken mellan de båda metropolerna Aten och Thessaloniki. Resenärer måste räkna med stora omvägar för att komma fram. Gränsövergångarna till Turkiet och Bulgarien har tidvis också spärrats av traktorer.
Bönderna är inte ensamma om att protestera mot reformerna. Förra veckoslutet demonstrerade flera tusen medlemmar i det kommunistiska facket PAME mot reformen på Atens gator.
Journalister, advokater, apotekare, prokurister, läkare och andra fria företagare har också deltagit i protesterna, eftersom de i likhet med jordbrukarna kommer att betala dyrt för pensionsreformen. Dessutom har personalen på färjorna hotat med strejker.
Den fjärde februari planeras en omfattande strejk för anställda inom den privata och offentliga sektorn. Stödet för Alexander Tsipras och hans parti Syriza uppges ha sjunkit i opinionsundersökningarna.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab