Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
22.1.2016 / Landsbygdens Folk
Ryssland saknades på gröna veckan i Berlin
Vi måste utgå från att Ryssland inte deltar, medgav en informatör för Grüne Woche i början av januari. Arrangörerna av den gröna veckan måste på nolltid skaffa fram ersättande utställare till den ryska hallen, vilket delvis också lyckades.

Moskva yttrar klart missnöje
Småningom klarnade orsaken till tystnaden från öster. Rysslands jordbruksminister Alexander Tkatjov står på EU:s sanktionslista över personer med förbud att resa in i EU. Följaktligen kunde de tyska myndigheterna inte utfärda visum för ministern.
Ministern skulle ha deltagit i det internationella programmet med möten mellan jordbruksministrar från hela världen. Men den tyska regeringen beviljade ingen dispens för Tkatjovs inresa till den gröna veckan.
Regeringen i Moskva reagerar förargat på incidenten. Enligt den ryska ambassaden i Berlin borde ministerns deltagande i Global Forum for Food and Agriculture och det internationella ministermötet ha varit en tillräckligt god grund att bevilja visum.
Mot bakgrunden av denna diskriminerande åtgärd hade den ryska federationens regering inget annat val än att avstå från deltagandet i den gröna veckan, skriver ambassaden i ett pressmeddelande.
Minister Tkatjov framhåller för sin del att förfarandet inte är ägnat att gynna det bilaterala samarbetet mellan Ryssland och Tyskland. Enligt Tkatjov är aktionen mest till skada för den tyska jordbrukssektorn, som starkt lider av konflikten.

Tyskland hoppas på hävt embargo
Den tyska jordbruksministern Christian Schmidt vill däremot tona ned händelsen. Han hoppas trots allt på upptinande relationer mellan Tyskland och Ryssland och hoppas att det ryska importstoppet för EU-produkter kan hävas under detta år.
Schmidt hänvisar till den svåra situationen i Ryssland. Mot denna bakgrund måste man räkna med att Rysslands intresse för samarbete med västliga länder och investeringar från väst kommer att öka.
Omvänt har Tyskland intresse att avveckla sanktionerna från väst. Schmidt understryker att kontakterna inom jordbrukssektorn ingalunda är brutna. Flera höga tjänstemän från ministeriet i Berlin har besökt Moskva den senaste tiden.
Tyskland har beredskap att snabbt starta exporten till Ryssland ifall embargot skulle hävas. Men Schmidt påminner om att det också finns andra meningsskiljaktigheter som har uppstått redan före EU-sanktionerna blev aktuella.
Ryssland har infört åtgärder som inte motsvarar WTO-reglerna. Som exempel nämner Schmidt importförbudet för griskött från EU och hinder för import av lantbruksmaskiner från väst.
EU väntar på ett utslag från WTO. Det finns många skäl att upprätthålla förhandlingskontakten med Ryssland, säger Schmidt.

Pete Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab