Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
22.1.2016 / Landsbygdens Folk
Tyske bondebasen vill börja handla med Ryssland
Så som på de tyska lantbruksjournalisternas presskonferens några timmar tidigare hänvisade bondebasen till att sjunkande priser på jordbruksprodukter har minskat gårdarnas inkomster med cirka 35 procent. Sänkningarna har drabbat mjölkproducenter och svinuppfödare extra hårt.
- För att ta ett exempel så får bonden cirka 12 cent för varje korv som säljs, påpekade Joachim Rukwied på presskonferensen under eftermiddagen.
Joachim Rukwied framhöll den ryska bojkotten av livsmedel från väst som en av huvudorsakerna till inkomstbortfallet.
Han ansåg att det ekonomiska trycket också har förstärkt strukturomvandlingen inom jordbruket.
- Antalet mjölk- och svinbesättningar har minskat med cirka 4 procent under fjolåret enligt siffror som kom ut i november, sade han. Inkomstsänkningen har inverkat negativt på jordbrukarnas vilja att investera. Det är också en orsak till att investeringarna inom jordbruket ligger klart efter den alllmänna investeringstakten.
På lantbruksjournalisternas presskonferens krävde Joachim Rukwied också att agrarministern Christian Schmidt öppet skulle ta ställning till om han förordar en fortsatt blockad mellan Ryssland och EU eller inte.
Till det svarade minister Schmidt, som närvar på samma tillställning, att han är för ett slut på blockaden, ifall parterna kan komma överens om gemensamma spelregler.

Efterlyser stabilitet
Joachim Rukwied framhöll för sin del att de tyska jordbrukarfamiljerna är framtidsorienterade, de vill arbeta och utveckla sina gårdar, försäkrade han.
- Vi vill också komma konsumenternas önskemål och industrins krav till mötes. Men det förutsätter stabilitet. Dessutom måste vi vara med om att stöda modernt jordbruk med forskning och utveckling.
Vidare efterlyste den tyske bondeordföranden en höjning av bidragen för djurvälfärd.
- Det finns till exempel 2.700 svingårdar som redan investerat i djurvälfärd, men som finns kvar på väntelistan för bidrag, sade han.

Folk ska inte tvingas lämna sina hem
Under öppningsceremonin på kvällen berörde Joachim Rukwied även den intensiva flyktingströmmen till Tyskland. Nämnas kan att tidigare har ceremonin hållits i det internationella kongresscentret intill mässområdet men nu hyser centret hundratals flyktingar.
Bondebasen ansåg att flyktingarna bör kunna sysselsättas och bygga upp en ekonomisk grund. Här spelar också jordbruket som näring en roll.
På lång sikt är det enligt bondebasen viktigt att samhället fungerar med trygghet och matförsörjning i ursprungsländerna.
- Människor ska inte tvingas fly från sina hem, sade han.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab