Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
22.1.2016 / Landsbygdens Folk
Lindrigare regler för stödansökningar
Hogans nyaste förenklingspaket består av tre element. Det första steget är preliminära kontroller av stödansökningarna. Ändringen innebär att varje jordbrukare utan påföljd får korrigera sina ansökningar under 35 dagar efter att de har lämnats in.
Därutöver förändras systemet med administrativa påföljder för felaktigt anmälda stödansökningar. Sanktionerna för oriktiga arealuppgifter ska lindras genom förändrade beräkningsgrunder.
Enligt dagens system ska sanktionen för en felaktig arealuppgift beräknas utifrån den areal som har fastställts minus den dubbla skillnaden som konstateras för den faktiska arealen. Denna skillnad ska från och med 2016 minskas från det dubbla till faktorn 1,5.
Om en jordbrukare med 100 hektar åker ansöker om direktstöd för 110 hektar, avdras framöver endast 15 hektar av arealen, i stället för 20 hektar som tidigare.
Hogan vill dessutom införa ett "gult kort" för mindre avvikelser, om den stödberättigade inte tidigare har åkt fast för felaktiga angivelser.
För avvikelser som understiger tio procent ska skillnaden till den faktiska arealen halveras, jämfört med dagens schema. Mindre avvikelser på upp till tre procent eller högst två hektar går helt fria från sanktioner om felet begås för första gången.
Enligt Hogan ska förändringarna underlätta jordbrukarnas arbete. Kommissionen vill också ge en signal till fältet att EU inte i första hand vill straffa fuskande bönder. Å andra sidan är budskapet tydligt att offentliga medel ska hanteras varsamt. - PK

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab