Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
22.1.2016 / Landsbygdens Folk
Hårdare krav om god jordbrukshävd?
Att skördekravet slopades i fjol har jordbrukarna haft delade åsikter om. Enligt jord- och skogsbruksministeriets förslag till förordningstext ska man nu sträva efter en god och marknadsduglig skörd. SLC har i sitt utlåtande föreslagit att det här skulle framhållas ännu tydligare.
Troligtvis införs också kraven på en ändamålsenlig utsädesmängd samt en bearbetning för att åstadkomma en jämn växt och ett enhetligt växtbestånd.
I sitt utlåtande om förordningsändringen har SLC bland annat efterlyst ett krav på ogräsbekämpning inom både spannmålsodling och vallodling för att undvika att bristfälligt skötta åkrar blir fröbankar för ogräs på andra närliggande åkrar.
Samtidigt skulle ändringen innebära en chans för mer flexibilitet kring sista dagen före sådd. Om det på grund av exceptionella förhållanden inte är möjligt att så före den sista juni, ska marken således framöver sås genast när omständigheterna medger det. Med exceptionella förhållanden avses långvariga rikliga regn och obetydlig avdunstning som lett till att åkern är så våt att sådd är omöjlig. Det här var läget för många jordbruk i fjol. - MG

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab