Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
15.1.2016 / Landsbygdens Folk
En majoritet av européerna försvarar jordbruksstöden
Under perioden 2009-2015 har andelen kritiker av jordbruksstöden minskat från 14 procent till 13 procent. Mest positiva är invånarna i Lettland, Rumänien, Frankrike och Belgien, där omkring hälften av alla tillfrågade förordar mer stöd till jordbruket.
Mest kritiska till jordbruksstöd är invånarna i Danmark och Nederländerna. I Finland anser 24 procent av befolkningen att jordbruket borde beviljas mer pengar. Stödet har ökat sedan den senaste undersökningen.
Sammantaget kan man fastslå att 77 procent av finländarna backar upp jordbruksstöden. Utöver de 24 procent som vill höja stödet, anser 53 procent av finländarna att stödnivån borde fortsätta på en oförändrad nivå.
15 procent av den finländska befolkningen ställer sig kritiska och vill att stödet till jordbruket borde sänkas. I hela EU är motsvarande siffra 13 procent. 72 procent av finländarna anser att jordbruket är mycket viktig näring mot 62 procent av EU:s invånare.
Finländarna uppskattar särskilt jordbruket som en trygg leverantör av livsmedel. Hela 62 procent av finländarna anser att jordbruket ska trygga en stabil tillgång på mat, mot 40 procent av EU-medborgarna i genomsnitt.
En majoritet av alla tillfrågade anser att hälsosamma livsmedel av god kvalitet bör vara en av huvudmålsättningarna för den europeiska jordbrukspolitiken. 62 procent av finländarna stöder detta uttalande mot 56 procent av EU-medborgarna.
Men finländarna vill samtidigt att jordbruket ska trygga en skälig levnadsstandard för jordbrukarna. 59 procent av finländarna stöder detta argument mot 49 procent av alla EU-medborgare.
En uthållig matproduktion ur miljösynpunkt är ett annat viktigt område som stöds av hälften av finländarna, mot 43 procent av alla européer. Rimliga matpriser är viktiga för 51 procent av finländarna mot 54 procent för alla européer.
Opinionsundersökningen genomfördes i oktober 2015 av Eurobarometer. I hela EU tillfrågades nästan 28.000 personer. I Finland genomfördes 1.011 intervjuer.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab