Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
15.1.2016 / Landsbygdens Folk
Matpriserna sjönk globalt med en femtedel under 2015
Betingelserna på livsmedelsmarknaderna är sämre än på länge, eftersom det råder ett stort utbud på produkter medan efterfrågan är låg. En stark US-dollar bidrar till att spetsa till situationen, konstaterar FAO i sin januarirapport.
Snabbast har priset rasat för mejeriprodukter. Indexet för mjölkprodukter sjönk under fjolåret med 28,5 procent. I december föll priset med en procent, jämfört med november. Marknaden är i svår obalans med ett starkt utbud medan efterfrågan fortsätter att sjunka.
Mest sjönk priset på mjölkpulver medan priset på smör steg och priset på ost förblev oförändrat. Smör har varit en efterfrågad produkt i Mellanöstern, Nordamerika och Nordafrika, varvid priset har stigit med tre procent.
EU-interventionen för privat lagring har dessutom bidragit till ett ökande intresse för skummjölkspulver och smör, noterar FAO.
Prisindexet för spannmål sjönk i december med 1,3 procent medan fallet för hela året kalyleras till 15,4 procent. Enligt FAO väntas en förstärkt exportkonkurrens på världsmarknaden, då Argentina avvecklar sin exportskatt.
Priset på kött sjönk under fjolåret med 15,1 procent under 2015. I december månad sjönk priserna på köttprodukter med 2,2 procent. Orsaken var framför allt det växande utbudet på griskött och en sjunkande efterfrågan på nötkött i USA.
FAO betraktar fortfarande den europeiska marknaden för griskött som problematisk då produktionen fortsätter att öka i EU. Det pressar ner prisnivån både på den inre marknaden och globalt.
Sockerprisindexet steg i december med 0,6 procent fastän sockerpriset på det hela taget utvecklade sig negativt under fjolåret. Priset sjönk globalt med 21 procent på årsnivå. I slutet av året hade priset stabiliserats som en följd av minskande skördeförväntningar.
Priset på vegetabiliska oljor sjönk på årsbasis med 19 procent under fjolårsnivån. I december steg prisindexet emellertid med 2,1 procent. Uppgången betingades främst av osäkerhet om sojaskörden i Brasilien. Priset på palmolja förblev stabilt. - PK

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab