Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 1.5.2024
 Grattis Valborg
15.1.2016 / Landsbygdens Folk
Hogan varnar britterna för problem efter Brexit
Hogan argumenterade för ett fortsatt brittiskt EU-medlemskap i en debatt med landets förra miljö- och jordbruksminister Owen Paterson, som representerar Brexit-förespråkarna. Enligt Hogan riskerar britterna att förlora både inflytande och stöd.
EU-kommissionären påminde om att britterna också i fortsättningen är beroende av den europeiska marknaden. Då måste man också följa reglerna, såsom fallet i dag är för både Norge och Schweiz.
Hogan hänvisade till att världen har förändrats. EU har slutit handels- och jordbruksavtal med viktiga marknader på andra håll i världen och förhandlar ständigt om nya avtal. Storbritannien skulle få jobba hårt för att komma in på samma marknader för egen maskin.
Hur skulle britterna med sina 60 miljoner invånare kunna mäta sig med Kinas marknadsmakt? frågade Hogan retoriskt. Han konstaterade att Storbritannien är en dvärg i jämförelse med Kina med sina 1,3 miljarder konsumenter.
Det skulle dröja år för britterna att nå de förhandlingspositioner som EU i dag har nått med länder som Sydkorea och Kanada. EU bygger sin förhandlingskraft på 500 miljoner invånare, nästan dubbelt fler än USA.

Britterna står sig slätt utan EU-marknaden
Hogan påpekade att de brittiska producenterna mest av allt behöver marknaderna i andra EU-länder. I dag exporterar Storbritannien mer jordbruksprodukter till Irland än till Kina, Japan, Ryssland, Saudiarabien och Sydkorea tillsammans.
EU:s medlemsländer köper för närvarande omkring 60 procent av den brittiska jordbruksexporten. Han påminde också om att CAP är basen för en ekonomisk tillväxt och stabil sysselsättning på landsbygden och längs hela livsmedelskedjan.
CAP har en historisk uppgift att trygga tillgången på säkert och hållbart producerad mat i en kvalitet som konsumenterna förväntar sig - oberoende av osäkerhetsfaktorer som väder, djur- och växtsjukdomar och marknadsförhållanden.
Detta är viktigt för ett land som Storbritannien, som importerar nästan 40 procent av sin mat, underströk Hogan. Han tillade att det inte är en självklarhet att stödet till jordbruket fortsätter i samma utsträckning om britterna lämnar EU.
Det brittiska finansministeriet kan ställa andra prioriteter än EU-kommissionen. Kan jordbrukarna konkurrera med läkare, sjukskötare eller skolor i en översyn av politiska målsättningar, undrade Hogan.
Det brittiska jordbruksministeriets budget har skurits ned med 34 procent sedan år 2010. Motsvarande nedskärning inom EU är bara tre procent under samma tid, underströk Hogan.

EU hindrar utvecklingen
Av tvärt motsatt åsikt var Hogans debattpartner, den förre miljö- och jordbruksministern Owen Paterson, som måste lämna regeringen sommaren 2014, då premiärminister David Cameron möblerade om i sitt kabinett.
Under sin tid som jordbruksminister var Paterson en ivrig förespråkare för innovationer och ny teknik som språngbräda för det brittiska jordbruket. Han är också en frispråkig förkämpe för den gröna gentekniken.
I sitt anförande hävdade Paterson att EU är ett hinder för utvecklingen av Storbritanniens jordbruk. Han ansåg att EU ställer käppar i hjulet genom nitiska miljöregler och ovilja att gynna vetenskap och innovation.
Försiktighetsprincipen är likaså ett rött skynke för Paterson. Under debatten hävdade han att Storbritannien har alla chanser att bli ett världsledande land inom matproduktion och export av kvalitetsprodukter. Men det förutsätter att landet lämnar EU.
Utanför EU kunde den brittiska regeringen göra mer för landsbygdens ekonomi, miljön och skyddet mot växt- och djursjukdomar. De brittiska farmarna behöver lokalt anpassade regler i stället för stela föreskrifter från Bryssel, anmärkte Paterson.
Den Brexit-vänliga förra jordbruksministern medgav att jordbruket också i fortsättningen behöver ett betydande stöd från statsbudgeten. Men stödet skulle anpassas till brittiska förhållanden. Den offentliga upphandlingen borde ske hos inhemska producenter. - PK

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab