Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
15.1.2016 / Landsbygdens Folk
Nederländerna vill dryfta CAP efter 2020
I egenskap av världens näststörsta exportör av jordbruksprodukter kommer Nederländerna särskilt att uppmärksamma utvecklingen på jordbruksmarknaderna. Detta gäller särskilt griskött och mjölkprodukter.
Den framtida jordbrukspolitiken kommer också att granskas. Under det informella ministermötet i Amsterdam i slutet av maj vill van Dam utreda medlemsländernas förväntningar som utgångspunkt för en debatt om CAP efter 2020.
Diskussionen om den framtida jordbrukspolitiken väntas komma igång på allvar under detta år. År 2017 är det redan dags för halvtidsöversynen av CAP-reformen från 2013, då flera uppdateringar kan bli aktuella.

Framtidens CAP och förgröningen
Under våren ska rådet också ta ställning till nya idéer som förenklar förgröningen. EU-kommissionär Phil Hogan ska lägga fram förslag till avveckling av byråkratin. Många idéer härstammar från en webbkonsultation som avslutas den åttonde mars.
Det holländska ordförandeskapet räknar med ett förslag till förenklingar av jordbrukspolitiken redan i april. Det är emellertid oklart om förändringarna hinner bli klara till årets odlingssäsong.
Rådet ska också följa upp Hogans stödpaket på 500 miljoner euro. EU-ministrarna kommer med argusögon att följa med hur åtgärderna påverkar marknaderna. Om krisen fortsätter, väntas flera medlemsländer ställa krav på nya krisåtgärder.
I trepartsförhandlingarna om EU:s luftpaket måste parlamentet och medlemsländerna ännu finna en gemensam kompromiss. Medlemsländerna vill bromsa kraven på nedsatta ammoniakutsläpp. Meningsskiljaktigheterna om ekoförordningen är inte heller bilagda.

Antibiotika och växtpatent
Nederländerna kommer också att lyfta fram frågan om antibiotikaresistens. Ordförandeskapet planerar ett möte med EU:s hälsoministrar och jordbruksministrar med målet att sänka insatserna av antibiotika inom både human- och veterinärmedicinen.
Medlemsländerna ska också ta ställning till den omdiskuterade patenträtten för konventionella grödor som Europeiska patentverket vill tillåta. EU:s medlemsländer och parlamentet har avvisat initiativet.
Ett förslag till bindande regler för en rättvisare livsmedelskedja är också på kommande. Nederländerna ska dessutom tackla slöseriet med livsmedel och lägga fram förslag till en vettigare användning av matavfall.
Under våren fortsätter också förhandlingarna om TTIP-avtalet med USA. Kommissionen har lovat att informera jordbruksministrarna om framstegen. Nästa förhandlingsrunda äger rum i februari. - PK

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab