Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
8.1.2016 / Landsbygdens Folk
Villkoren i EU:s djurbidrag lindrades för 2015
Jord- och skogsbruksministeriet fattade sitt beslut om lindring av sanktionerna i djurbidragen, eftersom sanktionerna skärptes enligt en EU-förordning som blev offentlig mitt under året och ändå trädde kraft retroaktivt från årets början. För att EU:s djurbidrag ska kunna betalas till en gård ska djurets registeruppgifter vara uppdaterade.
Jordbrukarna ska alltid göra anmälningarna (till exempel födsel, köp och utmönstring) till nötregistret samt till får- och getregistret inom sju dagar efter händelsen. Anmälningar om att tackor har lammat och hongetter fått killingar ska göras inom sex månader efter händelsen. Tidsfristerna grundar sig på EU:s förordning om systemet för märkning och registrering av djur.
Tidigare gällde att stödet minskade enligt det antal dagar anmälan försenats. Enligt EU-förordningen från i somras gäller att ett djur förkastas som stödberättigat, om anmälan har blivit försenad en enda dag, vilket betyder att man inte kan få något stöd för djuret under det aktuella året.
Därtill kommer den så kallade 20 procents regeln. Den innebär att i fall det är minst 20 procent av djuren som förkastas så går man miste om hela djurbidraget. Nu beslutade alltså ministeriet att inte verkställa 20 procents regeln för 2015.

Lindringen gäller inte i år
Från och med i år är det i alla fall annat ljud i skällan. I fall anmälan försenas förkastas hela djuret för i år. Nu går också jordbrukaren miste om djurbidraget för alla djur hela året, om över 20 procent av djuren förkastas.
Även tvärvillkoren förutsätter att anmälningstiderna iakttas. Försummelse av tvärvillkoren leder till att EU:s alla direktstöd (bland annat grundstöd) och vissa delfinansierade stöd (bland annat miljöersättning och kompensationsersättning, det vill säga LFA-ersättning) minskas.

Räcker inte enligt SLC
Det är en bra sak att ministeriet reagerade och beslutet var absolut i rätt riktning, men SLC anser ännu att det inte räcker, säger verksamhetsledare Johan Åberg. Han påminner om att man ännu förlorar stödet för de djur som anmälts för sent, också i sådana fall då förseelsen skett innan någon visste om de nya reglerna.
- Det är fortfarande helt oacceptabelt att man blir bestraffad ett halvt år bakåt på grund av nya regler som tillämpas retroaktivt. Det strider fullständigt mot finländsk rättsuppfattning, och det kan helt enkelt inte vara så. Det gäller oavsett vad EU:s regelverk säger.
SLC uppmanar därför fortfarande medlemmarna att söka ändring när stödbeslutet kommer, det torde ske senast i juni.
- Men nu är det i alla fall bäst att vänta med att kontakta SLC eller medlemsförbunden tills besluten kommer, säger Johan Åberg. Vi kan ändå inte assistera medlemmarna före det. Vi hoppas i vilket fall som helst att ministeriets beslut var ett lugnande besked till de drabbade husdjursproducenterna.
Samtidigt påminner verksamhetsledaren i likhet med landsbygdsverket och ministeriet om att man framöver måste vara noggrann med att uppdatera uppgifterna i djurregistren.
- Man kan inte räkna med lindringar under 2016, säger han.
Våren 2015 var det första gången möjligt att ansöka om de ändrade djurbidragen som EU finansierar. EU:s djurbidrag omfattar bidrag för nötkreatur, mjölkkor, tackor, hongetter, slaktlamm och slaktkillingar.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab