Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 27.11.2024
 Grattis Astrid
8.1.2016 / Landsbygdens Folk
EU-producentens inkomst offras för ökad konkurrens
Tanken var att framföra nya idéer till kommissionen och många av dem som är engagerade inom Farm Europe har en bakgrund i kommissionen under de tidigare jordbrukskommissionärerna.
- Vi måste se till att vi har en gemensam politik i fortsättningen.

Allt mer komplicerad sits
Vernet konstaterar att jordbrukskommissionärens sits blivit mera komplicerad i och med ommöbleringen av ansvarsområdena i kommissionen och tillförordnandet av viceordföranden med tematiskt ansvar, där Jyrki Katainen har ett övergripande ansvar för näringslivspolitiken i gemen.
- För Hogans del tog han över genomförandet av en CAP-reform, som han inte var med och förhandlade om, konstaterar Vernet.
Från franskt håll har man framfört att jordbrukskommissionären borde uppgraderas till viceordförande i den nya strukturen. Från andra håll är man beredd att låta Hogan gå.
Läget inom mjölksektorn är fortfarande mycket spänt och bland annat European Milk Board, den mera radikala organisationen som företräder vissa mjölkproducenter, har hotat med protester tidigt i år. Men också mera sansad kritik framförs; franska Mouvement Agricole konstaterar kallt att CAP under Phil Hogan är helt oförenlig med verkligheten inom europeiskt jordbruk. Den liberala politiken med ytterligare frikoppling, något som inleddes redan inför den förra CAP-reformen, bedrivs i syfte att ingripa på marknaden så lite som möjligt.
Den franska organisationen påtalar att de skyddsnät som EU-kommissionen föreslår för att motarbeta volatilitet på marknaderna är helt otillräckliga. EU-kommissionen kritiseras för att föra en politik där export till låga priser driver jordbruket de kommande tio åren, medan man ger upp målet att trygga producenternas inkomster.
De facto vill inte kommissionär Hogan alls vidkännas krisen inom husdjurssektorn. Trots prisläget och inseendet om att mjölkpriset kanske inte stiger före år 2020 ser kommissionen med tillförsikt på de kommande åren.

Mera marknadsstyrning
På Farm Europe, mittemot kommissionsbyggnaden vi Schuman-rondellen, ser Luc Vernet att det ska finnas möjligheter finns till marknadsstyrning.
- Vi har inte en mjölksektor på europeisk nivå. En grundprincip är att det ska vara möjligt för mjölkproducenter att få en inkomst i hela Europa. Det finns instrument inom mjölksektorn, men ingen lösning än.
- De mest konkurrenskraftiga mjölkproducenterna på Irland kan dra nytta av världsmarknaden, men samtidigt måste man hålla producenter i resten av Europa, även de i avlägsna regioner, på marknaden. Den enda lösningen på europeisk nivå är kopplade stödbetalningar.
Prisutvecklingen blir alltmer global.
- Men även på avlägsna områden så deltar man i en global marknad och påverkas av globala priser. Det kan inte heller produceras enbart ursprungsmärkta specialprodukter över hela EU.
På Farm Europe tror man på småskaliga kooperativ. Dessutom driver man på utökad transparens i livsmedelskedjan och dryftar producentens ställning med handelns representanter. Nästa år förväntas kommissionen lägga fram något konkret för ett rättvisare pris i livsmedelskedjan.
- Det borde bli mera insyn när det gäller producentens intäkter från försäljningen.

CAP mot Farm Bill
Jordbrukskommissionär Hogan har flaggat för ett slags försäkringssystem, likt det som införts i USA.
- Något som också dryftats är futurer, men de är inte ett alternativ på gårdsnivå, menar Luc Vernet.
- På kommissionen övervägar man också försäkringssystem, möjligtvis kan de övervägas för mjölksektorn. Men på global nivå, ifall det blir ett handelsavtal med USA, kommer vi att få konkurrens på marknaden och där konkurrerar också den amerikanska jordbrukspolitiken, "Farm Bill", med EU:s CAP. I dagens läge har nämligen försäkringarna utvecklats enormt i USA och producenternas inkomster är tryggade. Vi måste försäkra oss om att våra producenter kan handskas med situationen, i händelse av ett prisras.
På Farm Europe har man påkallat realism i förhandlingarna mellan EU och USA.
- Vi vill att man förstår hur svåra frågorna är. Den känsligaste sektorn är nötköttssektorn, som är en svår fråga för både EU och USA. Ifall det blir en överenskommelse måste EU se till att sektorn kan stå emot konkurrensen och överleva. Det behövs i så fall en plan särskilt för nötsektorn, betonar Luc Vernet.
Jordbrukskommissionär Hogan verkar ännu tro på att USA-avtalet sluts under år 2016. Men ifall handelsavtalet blir av är det också en svår sits för flera andra jordbrukssektorer.
- Det blir i så fall en konkurrens mellan våra system och för mjölksektorn skulle det bli ett problem, liksom för spannmålssektorn. Producenterna ska inte behöva förlora mera. Det verkar som att det lite överallt i världen finns någon slags inkomstförsäkring i grunden och vi måste se hur man inom EU kunde utnyttja det.
För att producenterna ska kunna dra nytta av ny teknik borde det finnas riktat stöd, som möjligtvis förutsätter nya strukturer.
- Gårdarna befinner sig i global konkurrens, fastän de är mycket små på europeisk nivå. Om vi vill att de här små gårdarna använder sig av ny teknologi så måste det finnas stöd. Till exempel GPS-tekniken är inte effektiv förrän på en yta om 400 hektar. Då måste det finnas stöd.

Anna-Karin Friis
friisannakarin@gmail.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab