Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
8.1.2016 / Landsbygdens Folk
WTO-avtalet påverkar inte Finlands jordbruk i någon högre grad
För övrigt innebär avtalet inte några större förändringar för EU:s del, eftersom exportstöden i stort sett inte använts sedan 2013. Åberg ser ändå vissa negativa sidor med det nya avtalet. En av besvikelsen är att alla former av exportstöd inte berörs av avtalet.
- Till exempel kan USA fortfarande bevilja omfattande exportgarantier. Dessutom fick industriländerna allt för lång tid på sig att slopa exportstöden.
Stora exportländer som Brasilien och Indien klassas i avtalet som u-länder, vilket enligt Åberg också är problematiskt.
- Ur exportsynvinkel är de inte utvecklingsländer. Dessa stora länder kommer att dra den största nyttan av avtalet, medan fattigare U-länder får det mycket svårare.
Åberg hoppas överlag på att Doha-rundan går framåt och fortsätter hållas igång. De ändringar som EU gjort i sin handels- och jordbrukspolitik har annars varit förgäves.
- Däremot får man vara lite pessimistisk. Det ser inte ut att bli någon succé, utan istället ligger fokus mera på till exempel TTIP och andra bilaterala handelskontrakt.
Åberg påpekar ändå att avtalen inte innehåller några inbyggda faror för EU:s jordbruk.
- Resultaten har inte lyfts fram i nyheterna just alls och det är svårt att hitta information om dem, men några radikala ändringar är det alltså inte frågan om.

Andrea Bergman
andrea.bergman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab