Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
8.1.2016 / Landsbygdens Folk
EU:s miljöministrar skruvade ner luftkrav
Miljöministrarna avvisar likaså gränsvärden för metanutsläpp, men vill därtill pruta på kommissionens ammoniakkrav. Utsläppen av ammoniak är en svår fråga för jordbruket och blev den mest kontroversiella punkten i omröstningen.
En majoritet som består av 24 medlemsländer gick med på att stöda en kompromiss som hade utarbetats av ordförandelandet Luxemburg. Rådet eftersträvar en större flexibilitet för ammoniak, men fyra medlemsländer ansåg fortfarande att kraven är på tok för höga.

Danmark och Tyskland röstade mot förslaget
Tyskland, Österrike, Danmark och Polen vägrade att stöda kompromissen. Tyskland borde enligt förslaget sänka sina nationella ammoniakutsläpp med 29 procent fram till 2030. Det är orealistiskt och orättvist, anser de tyska producenterna.
Också Finland har strävat till ett nedsatt nationellt mål. De finländska producentorganisationerna bedömer att en nedsättning med 10 procent vore ett realistiskt mål för ammoniak, medan kompromissen i rådet förutsätter 20 procent.
Enligt jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen har Finland trots allt lyckats förhandla sig till flexibla arrangemang i direktivet. Enligt villkoren får utsläppen under fem års tid vara större än den fastställda förpliktelsen om vissa kriterier uppfylls.
Enligt Tiilikainen kräver sänkningen av ammoniakutsläpp ändå tilläggsåtgärder i Finland. Omkring 90 procent av de finländska ammoniakutsläppen härstammar från gödsel och gödselmedel från produktionsdjur.
EU-kommissionen vill ännu förhandla med Tyskland & Co om målsättningarna. Man försöker pejla in de centrala problemområdena för respektive länder utan att pruta på de centrala målsättningarna, sade miljökommissionär Karmenu Vella efter mötet.

Trepartsförhandlingarna väntas bli mycket svåra
Trepartsförhandlingarna om NEC-direktivet inleds inom kort mellan kommissionen, parlamentet och rådet under Nederländernas ordförandeskap. Förhandlingarna väntas bli svåra, eftersom åsikterna fortfarande går starkt isär.
Enligt den jordbrukspolitiska experten i parlamentets EPP-grupp Albert Deß är luftdirektivet en ödesfråga för det europeiska jordbruket. Han betonar att ingreppen måste anpassas efter realiteterna.
Enligt Deß skulle oproportionerligt stränga utsläppstak bara resultera i att boskapsproduktionen flyttas till andra regioner där EU:s stränga normer för djurvälfärd och miljö inte gäller.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab