Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
27.11.2015 / Landsbygdens Folk
Krisstödet kan sökas på tisdag
Utöver det här EU-stödet utbetalas på AB-området högst 0,82 cent per liter från den nationella delen av krisstödet. Det blir alltså totalt 1,67 cent per liter på AB-området för årets tre första månader.
På C-området betalas i stället en komplettering till 0,85 centen från EU-stödet genom att höja det nationella literstödet med 1,5 cent per liter under november och december i år.
Stödet till svinsektorn betalas ut enligt de svin som registrerats i svinregistret på den första dagen under månaderna maj, juni, juli och augusti.
Jord- och skogsbruksministeriet uppmanar ännu producenterna att granska uppgifterna i svinregistret, så att grunderna för krisstödet är uppdaterade.
Stödet blir högst 28 euro per sugga och 8 euro per slaktsvin och unga avelssvin.
Av svinstödet betalas hälften med EU-pengar och hälften med nationella pengar.
Ansökningstiden öppnas på tisdag, första december. Då borde blanketterna för stödet kunna hittas på internetadressen www.suomi.fi. Mjölkproducenterna fyller i blankett 481 och svinproducenterna 388. Blanketten ska lämnas in senast 18 december i år. Stöden måste betalas senast under loppet av juni månad.
Tillämpningen av den del av krisstödet som betalas ut som lindring på gårdarnas skuldsättning fastställs senare. Ansökningsrundan torde öppnas i början av nästa år. Det handlar om cirka 15 miljoner euro.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab