Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
27.11.2015 / Landsbygdens Folk
SLC:s nya strategi tog stora steg mot att förverkligas under kongressen
- Jag tycker strategin är bra så till vida att den är kort och koncis. Visionen "Vi skapar landet" och att vi ska arbeta för medlemmarnas bästa och för att jordbruket ska få samhällets förtroende är bra och beskrivande, sade NSP:s ordförande Thomas Blomqvist, som inledde debatten.

Viktigt att förstå begreppet
Men han konstaterade samtidigt att begreppet strategi är mångfacetterat.
- En webbsökning av ordet strategi ger nästan 1,5 miljarder träffar. Begreppet är mångfacetterat och det är mycket viktigt att förstå vad en strategi är. Ordet har också ett militärt ursprung och som medlem i riksdagens försvarsutskott kan jag säga att taktik är hur man vinner ett slag, medan strategi handlar om hur man vinner ett krig, fortsatte Blomqvist.
Han betonade också vikten av att strategin måste nå ut till alla.
- Det är mycket viktigt att strategin når ut till alla våra medlemmar. Strategin fungerar inte om den inte är förankrad bland medlemmarna och här måste vi fundera vidare på hur vi skapar någonting gemensamt. Thomas Blomqvist tog gällande delmålet marknaden också fasta på SLC:s externa kommunikation.
- Om vi vill skapa landet måste vi nå ut till konsumenterna och berätta för dem hur duktiga vi är. Vi tar mycket för självklart och tror att alla vet att vi är duktiga på det vi gör, men för att få konsumenternas förtroende måste vi bli bättre på att kommunicera med dem. Lika viktigt är den interna kommunikationen. SLC måste kunna fånga in och tolka signaler från alla nivåer, sade han.
En viktig del av strategin är att skapa en känsla av stolthet bland medlemmarna. Anna Alm, som driver Mörby gård i Raseborg, tog sig upp på scenen och underströk vikten av att man som jordbrukare måste känna stolthet för att orka.
För att få kongressens uppmärksamhet tog hon fram tre äpplen och började jonglera.
- Jag vet, man ska inte leka med maten. Men ibland måste man lätta på stämningen och ha roligt. Det gäller inom hela SLC och också i det dagliga arbetet. Det är viktigt att ha roligt för att orka arbeta och lika viktig är känslan av att känna stolthet. Var stolt och tro på att du är viktig för tillsammans skapar vi SLC och tillsammans skapar vi landet, sade hon och fick applåder.

Kompetens bör höjas
Kompetensen är också en central del av strategin som diskuterades aktivt. Steve Nyholm från Munsala menar att SLC kan skapa någonting stort och speciellt genom att höja medlemmarnas kompetens.
- Inom växtodlingen borde vi satsa på mera forskning för att höja medlemmarnas kompetens och bli de bästa bönderna i vårt land. SLC ska leda oss framåt och det kräver en höjd kompetens och det gäller inom alla näringar. Vi kan också bli bättre på att marknadsföra våra produkter och i Nyland har man visat att våra produkter kan exportas. Här tycker jag att SLC har en möjlighet att profilera sig och aktivt hjälpa bönderna att känna stolthet över sin näring och få ekonomin i skick, sade Nyholm.
Henrik Holm, även han från Munsala, tycker det är bra att direktförsäljning och specialprodukter lyfts fram inom SLC. Men han betonade också vikten av att den traditionella produktionen, som är den största delen medlemmarna livnär sig på, inte glöms bort.
- Via våra andelslag säljs ingen bulkvara utan finska högklassiga produkter. Vi får inte glömma bort att lyfta fram det traditionella också, säger Holm.
Johan Holmqvist framförde i egenskap av ordförande för SLC:s ungdomsutskott en hälsning från de unga. Utskottet påminner SLC att värna ungdomarnas kompetens och arbeta för att det finns utbildningsmöjligheter för unga jordbrukare på svenska.
- SLC betonar vikten av svenskspråkig utbildning inom naturbruk i Finland. SLC-unga anser att situationen gällande antalet svenskspråkiga studerande är alarmerande för tillfället. I enlighet med strategin bör hela organisationen satsa på att locka flera unga till lantbruksbranschen för att också i framtiden ha utbildade företagare inom branschen, påpekade Holmqvist.

Önskvärda justeringar
Efter debatten behandlades delmålen av strategin i arbetsgrupper som presenterade tillägg och ändringar på kongressens andra dag i tisdags. Meningar ströks, andra kompletterades och arbetsgruppens ordförande Jonny Kronqvist var mycket nöjd med responsen.
- Det har varit ett mycket utmanande och givande att vara delaktig i arbetet med att ta fram SLC:s nya strategi. Alla justeringar och påpekanden från arbetsgrupperna under kongressen var mycket välkomna. Vi väntade oss diskussion och att den blev livlig visar på att hela organisationen har förstått vikten av en ny strategi som vi ska arbeta utifrån i framtiden, säger Kronqvist.
Att strategins fyra delmål politik, marknad, sociala frågor och kompetens kvarstår ser han som mycket positivt.
- Det visar att vi är på rätt väg att skapa en gemensam strategi som alla kan ställa sig bakom.
Nu fortsätter behandlingen av strategin i gruppen och när det arbetet är klart förs den vidare till SLC:s styrelse. Efter att styrelsen har godkänt strategin ska den under våren behandlas i SLC:s fullmäktige för att slutligen antas.

Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab