Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
27.11.2015 / Landsbygdens Folk
SLC-unga: Lantbruket behöver kunskap och idéer
- Vi som producenter har uppgiften att skapa den dagliga maten som konsumeras av 7,3 miljarder personer. Vi vill utbilda oss så att vi kan producera rättvis, hållbar, ren och tillräcklig mat för alla.
- Men för att kunna framställa en sådan mängd mat behöver vi också ett fungerande nätverk av bland annat rådgivare, ekonomer, tjänstemän, avbytare och forskare som jobbar för att vi alla ska ha förutsättningar för att lyckas med vår uppgift, säger utskottets ordförande Mats Holmqvist som läste upp ungdomarnas hälsning till kongressen.
Utskottet konstaterar att lantbruket i Finland är i en svacka. Lönsamheten för produktionen har sjunkit till en sådan nivå att en avsevärd andel av de finska gårdarna kämpar med akut lönsamhetskris.
- Vi behöver kunskap och nya idéer för att klara oss genom svåra tider och för att klara av att hitta nya nischer vid behov. Utbildning och ivriga studeranden inom branschen spelar en central roll i att skapa nytt tänkande som för lantbruket vidare i Finland.
I SLC:s nya strategi betonas vikten av svenskspråkig utbildning inom naturbruk i Finland. SLC-unga anser att situationen gällande antalet svenskspråkiga studeranden är alarmerande för tillfället och tillgängligheten av svenskspråkiga lantbrukstjänster i framtiden är hotad.
I enlighet med strategin bör hela organisationen satsa på att locka flera unga till lantbruksbranschen för att också i framtiden ha utbildade företagare inom branschen samt för att trygga tillgängligheten av tjänster och service på svenska.
- År 2016 kommer SLC-unga att fokusera på att locka flera studeranden till lantbruksnäringen och vi utmanar hela organisationen att stöda oss och jobba för samma mål. Vi förväntar oss att se en handlingsplan i enlighet med strategin och ser fram emot att unga representanter inbjuds till utarbetandet av den handlingsplanen.
Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab