Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
20.11.2015 / Landsbygdens Folk
Inga nya skyddszoner under den här programperioden
Kommittén motiverar beslutet med att målet på 23.000 hektar skyddszoner överskridits rejält redan i år, första året som det nya programmet är i kraft. Skyddszoner har anlagts på nästan 58.000 hektar, det vill säga mer än dubbelt så mycket som målet.

Arealen för flytgödsel begränsas mindre än planerat
I själva verket torde stoppet för anläggning av nya skyddszoner vara en utväg att finansiera en lindrad minskning av arealen för flytgödsel. Många har motsatt sig en minskning, bland annat SLC:s styrelse.
Kommittén såg sig dock tvungen att begränsa den andel av gårdens stödberättigade areal, där man kan få ersättning för placering av flytgödsel, till 60 procent. Samma gräns gäller för återvinning av näringsämnen och organiska ämnen.
Enligt det förslag som diskuterades ännu för ett par veckor sedan skulle arealen dock minskas till 30 procent, så en lindring har skett under tiden. I stället blir det alltså stopp för nya skyddszoner.
- En orsak att hålla en högre procent på gödslingsåtgärderna är att återanvändning av näringsämnen är en av tyngdpunktsområdena i regeringens bioekonomiska spetsprojekt, säger Johan Åberg.
- Dessutom har Finland förbundit sig att minska ammoniakutsläppen med 20 procent under åren 2020-2029 från nivån 2005. Det gör man effektivast med placeringsspridning och snabb nedmyllning av gödsel, så det skulle ha varit dumt att minska arealen mer än högst nödvändigt. Helst skulle vi inte ha gått in för någon minskning alls, men detta var den bästa kompromissen som kunde uppnås.

En del areal faller bort från växttäcke vintertid
I åtgärden växttäcke vintertid kan man inte längre under stödåret 2016-2017 räkna in naturvårdsåkrar och skyddszoner, inte heller mångfaldsåkrar så som fånggrödor och saneringsgrödor.
Bland de tidigare förslagen var att sänka den högst möjliga andelen växttäcke vintertid från 80 till 60 procent, men nu får man alltså ersättning för upp till 80 procent också i fortsättningen.

LFA-stödet sänks med 10 euro per hektar
Uppföljningskommittén beslöt också att sänka LFA-stödet med 10 euro per hektar från och med 2017. Det här är en direkt följd av regeringsprogrammets aviserade inbesparingar.
Enligt bilagan till regeringsprogrammet om direkta anpassningsåtgärder inom den offentliga ekonomin är avsikten att spara in 5 miljoner under nästa år och 16 miljoner 2017 i nationell finansiering av landsbygdsprogrammet.
Ännu nästa år kan man spara utan att skära i LFA-stödet, men inte längre 2017.

Rådgivningen utvidgas
Den bidragsberättigade rådgivningen i landsbygdsprogrammet ska utvidgas till att omfatta modernisering av gårdar och förbättring av konkurrenskraften.
Uppföljningskommittén fattade också beslut om ytterligare finansiering av jordbruksinvesteringar.
- Således höjs bidragsandelen i investeringar som förbättrar djurens välmående och miljöns tillstånd från 30 procent till 35 procent, berättar jordbruksinspektör Sanna Koivumäki.
Merparten av investeringarna finansieras med medel från både Finland och EU genom landsbygdsutvecklingsprogrammet, en del finansieras helt och hållet med medel från gårdsbrukets utvecklingsfond.
I fortsättningen sköts kontrollerna i övrigt av landsbygdsverkets kontrollavdelning som också sköter urvalskontrollerna vid övervakning av projekt- och företagsstöd.
Hittills har stöden för jordbruksinvesteringar och etablering i branschen övervakats genom NTM-centralernas urvalskontroller.

Inte enhällig
Uppföljningskommittén var inte enhällig, miljöorganisationerna lämnade avvikande åsikt till programändringen.
- Bland deras motförslag var att flytta pengar från miljöersättningens gårdsvisa åtgärd och från investeringsstödet till de skiftesvisa åtgärderna, säger Johan Åberg. Detta är dock inte juridiskt möjligt utan att riva upp hela landsbygdsprogrammet.
För SLC blir antagligen sänkningen av LFA-stödet och begränsningen av spridningsareal för placering av flytgödsel det bittraste pillret att svälja. SLC:s styrelse har tidigare sagt att beskärningarna inte får drabba någondera.
- Sänkningen av LFA-stödet beror i alla fall på regeringsprogrammets inbesparingaar, vi fick den planerade minskningen lindrat så mycket vi kunde, förklarar Johan Åberg.
- Ändringarna förutsätter att jordbrukarnas förbindelser ändras i samråd med jordbrukarna, säger konsultativa tjänstemannen Tiina Malm på jord- och skogsbruksministeriet.
I klartext betyder det att jordbrukarna får en möjlighet att lämna miljöprogrammet från och med stödåret 2016-2017. Enskilda skiftesvisa åtgärder kan man däremot inte lämna.
Därutöver måste ändringarna godkännas av EU-kommissionen.
Det officiella förslaget till programändringen sänds till kommissionen i januari 2016 och ett beslut förväntas i februari 2016. Orsaken till att Finland väntar till januari med att skicka ändringarna är att man numera bara kan ändra enskilda åtgärder en gång per år. För det här året har vi använt oss av den här möjligheten, det var i våras i samband med beslutet att från och med nästa år ändra villkoren för LFA-stödet. Då får det per gård finnas högst 25 procent skyddszoner, träda och naturvårdsåker med vall för att LFA-stöd ska betalas för alla ersättningsberättigade skiften.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab