|
20.11.2015 / Landsbygdens Folk
SLC:s ekoutskott protester mot försämringarna i ekoreformen
- Redan nu är den ekologiska växthusproduktionen oroväckande liten i Finland, säger ekoutskottets ordförande Steve Nyholm, ÖSP. I förslaget ingår också att förbjuda torv som växtunderlag, vilket skulle leda till att den ekologiska växthusodlingen försvinner helt i vårt land. I Sverige är man inne på samma linje.
Steve Nyholm har hört åsikter från växthusodlare i de centrala delarna av Europa som inte tycker det är rätt att odla ekologiskt i bädd eller kruka.
- Men de kände nog ingenting till vilka förhållanden vi har att odla under här norröver med tjäle under vintern, säger han bestämt.
Utskottet ansåg också att förslaget om kilometerbegränsningar av transporter med ekologiskt foder är onödigt och att det främjar byråkratin.
- Enligt förslaget ska minst 60 procent av fodret till ekologiska nötgårdar och 30 procent till gårdar med svin och fjäderfä levereras inom ett avstånd på 150 kilometer från besättningen. Inom utskottet förstår vi nog principen att man i ekologisk produktion bör sträva efter korta frakter. Att göra en regel av det hela är dock helt onödigt för vi arbetar efter den principen redan i dag i mån av möjlighet. Det lönar sig helt enkelt inte att frakta varor långa vägar om man kan få tag i samma varor på närmare håll.
EkoNu får fortsättning
En positiv sak som utskottet behandlade på sitt möte var att det finlandssvenska ekoprojektet EkoNu får en fortsättning efter årsskiftet. Det är ÖSP, NSP och ÅSP som är bakom projektet tillsammans med Yrkesakademin i Österbotten, som är projektansökare. Bland samarbetsparterna finns ProAgria ÖSL, NSL och Finska Hushållningssällskapet.
NTM-centralen i Österbotten bidrar med största delen och i Nyland med lite under 40 procent.
- Det kommer också en summa från Åboland, men den är tyvärr ganska liten, säger Steve Nyholm. Nu har Jan-Erik Karlsson som är ÅSP:s representant i ekoutskottet fått fullmakt att underhandla med NTM-centralen och höra om det skulle gå att höja bidraget. I vilket fall som helst så kan verksamheten återupptas och det är huvudsaken.
Enligt Steve Nyholm är avsikten nu att sätta mer fokus på läroanstalterna:
- Det är viktigt att få budskapet dit, säger han. Men vi måste uppmärksamma konsumenterna nu också så som tidigare, det är de som bestämmer om vi ska ha ekologisk produktion.
Utskottsordföranden påminner vidare om att man ska försöka höja kompetensen hos producenterna, bland annat med hjälp av samarbetsnätverk och mentorer samt demonstrationsodlingar.
- Det är till exempel viktigt att noggrant gå igenom lönsamhetsfrågor och näringskretslopp. Ännu en utmaning som vi försöker ta itu med är försörjningen med näringsämnen för ekologisk produktion på gårdar utan husdjur.
Utskottet diskuterade även förslaget till ny strategi för SLC som behandlas på kongressen i Nådendal nästa vecka.
- Vi ansåg att förslaget är ganska allmänt hållet. Vi skulle gärna se att kongressens arbetsgrupp som behandlar marknaden skulle diskutera frågan om lönsamhet i produktionen och möjligheten att utvidga ekoproduktionen för export till våra västliga grannländer, där efterfrågan på många produkter är större än utbudet.
Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi
|
|