Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
20.11.2015 / Landsbygdens Folk
Hogan vill förenkla EU:s förgröningsstöd
Vi försöker alla göra livet lättare för jordbrukarna, försäkrade Hogan. Han berättade att jordbrukare framöver ska få ändra sina planer för direktstöden under 35 dagar efter att ansökningarna har inlämnats. Ingen måste oroa sig för sanktioner.
Förbättringen är ägnad att undanröja odlarnas osäkerhet i samband med inlämningen av blanketterna. I största allmänhet ska sanktionerna förändras i en rättvisare och rimligare riktning, eftersom följderna av regelbrott i vissa fall förefaller att vara onödigt stränga.

En lång process
Inom förgröningen ska det bli lättare att anpassa odlingen av ekologiska fokusområden till det aktuella vegetationsläget. Det ska till exempel bli möjligt att byta ut en anmäld åtgärd ifall vädret försvårar de ursprungliga planerna.
Enligt Hogan innebär detta smidigare möjligheter för jordbrukarna att anpassa sina odlingsplaner till vegetationsperioden. Hogan vill också slimma föreskrifterna för fältkontrollerna.
På gårdar med en felmarginal under två procent kan antalet stickprov sänkas från fem procent till mindre än en procent.
Tanken är att de lokala myndigheterna ska frigöra resurser från onödiga kontroller för att använda tiden bättre där behovet är större. Detta ska avlasta både jordbrukare och myndigheter.
För miljöåtgärder i den andra pelaren vill Hogan införa ett system där flera jordbrukare tillsammans kan lämna in gemensamma ansökningar. Detta kan bli särskilt lämpligt för klimatskyddande åtgärder.

Modulering av kopplade stöd
De enskilda medlemsländerna ska beviljas möjligheter till frivillig modulering av kopplade stöd. Exempelvis högre stöd överföras till små gårdar från stora jordbruk. Det ska också bli tillåtet att överföra kopplade stöd mellan olika produktionsinriktningar.
Hogan har redan kommit överens om förändringarna med den övriga kommissionen. Tanken är att omställningen ska gälla ansökningarna för 2016. Fler ändringar är dessutom på kommande under det första halvåret 2016.
Förenklingen är en lång process som förverkligas i många korta steg under de följande fyra åren. Det blir ingen "Big Bang" utan snarare en fortlöpande serie av förbättringar. Jag är fast besluten om att införa förändringarna snarast möjligt, lovade Hogan.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab