|
20.11.2015 / Landsbygdens Folk
EU-parlamentet kräver rättvisa i handelskedjan
McGuinness rapport framhåller att otillbörliga affärsmetoder har ett direkt inflytande på jordbrukarnas inkomster och livsmedelskedjans uthållighet. Kommissionens frivilliga regler har visat sig vara otillräckliga.
Enligt McGuinness saknas en europeisk instans med kompetens att skipa rättvisa inom leverantörskedjan. Systemet borde förknippas med avskräckande sanktioner som svider i skinnet om handelns aktörer vägrar att följa reglerna.
Nationella modeller dryftas i länderna
Enligt jordbruksutskottet är producenternas situation inom leverantörskedjan ofta ohållbar. I många fall måste producenten betala en extra avgift till affären för att alls få lov att leverera sina produkter.
Affärskedjorna ändrar ofta sina avtal med producenterna, inte sällan med retroaktiv verkan. Det är inte ovanligt att betalningsfrister ändras ensidigt med en förlängd betalningstid som följd.
Spaniens jordbruksminister Isabel Garcia Tejerina redogjorde i utskottet för en spansk modell med sanktioner som har införts för att motarbeta orättvisa affärsmetoder. Idéerna fick ett gott mottagande.
Mairead McGuinness framhåller att antal EU-länder redan planerar egna, liknande institutioner. Hon påminner också om att Storbritannien inrättade en ombudsman för några år sedan. Denna modell kunde också lämpa sig för EU.
McGuinness rapport fick ett starkt stöd i utskottet med 39 ja-röster och två nedlagda röster. Rapporten ska nu gå vidare till parlamentets utskott för den inre marknaden.
Gammalt problem
De ojämna maktförhållandena inom livsmedelskedjan har diskuterats under flera år inom den europeiska unionen. De stora handelskedjornas dominans är ofta ett stort problem för små leverantörer som har svårt att hävda sig i tvistefrågor.
De europeiska producenterna har länge arbetat för en större rättvisa för de svagare länkarna i livsmedelskedjan. Copa-Cogeca kräver en modell med lagstadgade regler. Men samtalen har gått trögt.
Agrarkommissionär Phil Hogan har anmält intresse för tanken på en lagstadgad modell. Han efterlyser en jämbördig livsmedelskedja där alla aktörer kan hävda sig utan att pressas mer än andra.
Hogan anser att EU borde ta lärdom av Storbritannien och Spanien. Handelskedjor som inte följer koderna borde straffas med höga böter om de behandlar en leverantör illa.
Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com
|
|