Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 4.12.2024
 Grattis Barbro, Barbara
20.11.2015 / Landsbygdens Folk
Efsa ger grönt för glyfosat men inför nytt gränsvärde
Nu har experter från EU:s medlemsländer utvärderat samtliga data från både IARC och BfR i en Efsa-rapport. Utlåtandet från Efsa väger tungt då EU-kommissionen ska avgöra om glyfosat ska få användas i EU under de följande tio åren.

Själva substansen betecknas som ofarlig
Efsa anser att glyfosat inte bör klassas som cancerframkallande substans. Enligt experter från alla medlemsländer med ett undantag, talar varken epidemilogiska data eller resultat från djurförsök för ett kausalt samband mellan glyfosat och cancer.
Det betyder i klartext att glyfosat enligt Efsas bedömning varken skadar DNA eller initierar cancer.
Slutsatsen sammanfaller till denna del med utlåtandet från de tyska BfR-forskarna, som framhåller att glyfosat inte medför några risker om preparatet handhas enligt rådande föreskrifter och regler.
Enligt Efsa kan skillnaderna mellan BfR-forskarnas och IARC-institutets slutsatser bero på olikheter i metodiken. I EU-systemet granskas varje kemisk substans separat för sig.
BfR har koncentrerat sig på den aktiva substansen glyfosat, som är den herbicid som dödar ogräset. IARC har däremot beaktat studier som analyserar färdiga handelsprodukter för ogräsmedel.

Frågetecken för tillsatsmedel
Enligt Efsa kan genotoxiska effekter i kemiska tillsatsmedel påverka resultatet fastän själva ogräsmedlet skulle vara ofarligt.
Efsa konstaterar att sådana tillsatsmedel, även kallade adjuvanter, kan vara giftigare än den aktiva substansen glyfosat. Detta kan förorsaka sjukdomar som har konstaterats i vetenskapliga försök med möss och råttor.
Efsas rapport påminner om att tillsatsmedlet POE-15 (polyetoxilerade talgaminer) förekommer i vissa glyfosathaltiga produkter. Detta tillsatsmedel anses vara betydligt giftigare än glyfosat. Undersökningar har visat att POE-15 i höga doser kan skada DNA.
Användningen av POE-15 har i ett tidigare sammanhang kritiserats häftigt av den omstridda franska forskaren Eric-Gilles Séralini. Han har anklagat tillsynsmyndigheterna för metodiska fel vid riskbedömningen av Roundup.
Ogräsmedlets aktiva substans glyfosat är inte boven. Problemet är blandningen av en stor mängd adjuvanter, menar Séralini. Efsa medger att adjuvanter borde beaktas bättre i undersökningarna.
Efsa efterlyser nya och mer ingående undersökningar av de berörda tillsatsmedlen. Men det är närmast en nationell uppgift, eftersom växtskyddsmedlens kemiska sammansättning varierar regionalt, beroende på bland annat klimatet.
Efsa rekommenderar att medlemsländerna noggrant ska beakta produkternas genotixiska potential, eftersom de nationella myndigheterna ansvarar för evalueringen av växtskyddsmedel på sina marknader.

Gränsvärde för glyfosat
Efsa efterlyser också en konkret definition av toxiteten hos glyfosat. Forskarna rekommenderar att EU för första gången inför ett tröskelvärde för den mängd glyfosat som den mänskliga organismen får utsättas för.
EU-experterna föreslår en maximal akut referensdos på 0,5 mg per kg kroppsvikt och dag för konsumenter. För personer som regelbundet är i kontakt med glyfosat ska gränsvärdet sättas vid 0,1 mg per kroppsvikt och dag.
Härnäst ska EU-kommissionen ta ställning till Efsas slutsatser innan EU-tillståndet för glyfosat går ut i juni. Ifall kommissionen och medlemsländerna bifaller kan tillverkarna sedan ansöka om tillstånd att sälja sina produkter i de enskilda medlemsländerna.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab