Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
13.11.2015 / Landsbygdens Folk
Försämringarna i avbytarservicen lindrades
I avbytarservicen för pälsuppfödare föreslår regeringen liknande ändringar som i avbytarservicen för jordbrukare.
- Det är beklagligt att brist på information mellan två ministerier, det vill säga social- och hälsovårdsministeriet och finansministeriet ledde till att man överskattade konsekvenserna av sparkravet i social- och hälsovårdsministeriets tidigare utkast, säger SLC:s ordförande Holger Falck.
Han syftar här på det utkast som ministeriet kom ut med i slutet på september. Då som nu utgick ministeriet i sina beräkningar av de ekonomiska konsekvenserna från en inbesparing på 20 miljoner euro jämfört med nuläget (plus 3 miljoner i förvaltningskostnader). De föreslagna försämringarna för jordbrukarna i det utkastet var dock betydligt mer drastiska än i den färska propositionen, vilket antagligen hade lett till betydligt större inbesparingar i verkligheten.
Senare har det här förklarats vara en följd av bristande kommunikation mellan finansministeriet och social- och hälsovårdsministeriet. Producentorganisationerna befarade emellertid redan efter ministeriets första utkast att försämringarna skulle komma att medföra större minskningar än de beräknade.

Minst 6 djurenheter
Enligt regeringens proposition ska man ha minst 6 djurenheter för att kunna komma i åtnjutande av avbytarservice. Det här torde drabba cirka 600 husdjursbönder. Växtodlarna har inte längre rätt till vikariehjälp, det heter uttryckligen i förslaget att rätten har den jordbrukare som sörjt och svarat för skötsel av husdjur i lantbruksföretaget.
Det är cirka 100 växtodlare årligen som anlitar avbytarservice i dagens läge.
- Det har visserligen varit en begränsad grupp av växtodlarna som använt sig av möjligheten, men det lindrar inte försämringen för dem som drabbas, säger SLC:s verksamhetsledare Johan Åberg.
Enligt de uppskattade konsekvenserna av ändringarna i propositionen minskar antalet jordbrukare som anlitar avbytarservice från närmare 20.000 i år till närmare 18.000 nästa år.

Vuxenutbildning och fackliga uppdrag bort
Därutöver föreslår regeringen att man inte längre kan få vikariehjälp för vuxenutbildning och inte heller för att delta i producentorganisationernas, till exempel SLC:s, möten.
Också villkoren för att ansöka om avbytarservice skärps något. Det heter i propositionen att man ska ansöka skriftligt hos den lokala enheten innan avbytarservicen påbörjas och bifoga nödvändiga uppgifter till ansökan. Dessutom ska de enskilda gårdarna söka om semestrar inom den tid den lokala avbytarenheten bestämmer.
Även den service som motsvarar avgiftsbelagd avbytarhjälp ska man söka om i samband med ansökan om semester. Fortfarande bör den lokala enheten beakta försenade ansökningar, men nu heter det att det ska finnas vägande skäl till dröjsmålet.

Det blir också dyrare
Avgiften för avbytarhjälpen stiger, för subventionerad avgiftsbelagd avbytarhjälp föreslår regeringen 13,50 euro per timme. Idag är avgiften 11,60 euro. För avbytarhjälp som inte subventioneras föreslår regeringen 35 euro per timme.
De som själva ordnar med avbytare kan inte längre anställa en avbytare i arbetsförhållande utan man måste anlita en företagare som är införd i förskottsuppbördsregistret. Bonden kan inte längre själv få ersättningen. Kostnaderna ersätts inte heller för familjemedlemmar.
Ersättningen föreslår regeringen till 26,50 euro per timme.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab