Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
13.11.2015 / Landsbygdens Folk
Försörjningsberedskapscentralen bjuder ut 42.000 ton brödvete
Med flera andra undrar Holger Falck i alla fall över orsaken till att centralen bjuder ut ett större parti vete just nu.
Anbudsbegäran har fått en del bönder, i synnerhet bland spannmålsodlarna att höja på ögonbrynen.

Försöker sälja ut före sommaren
- Försäljningen är en fortsättning på den försäljning vi inledde i april och vi kommer att fortsätta sälja ännu efter årsskiftet, förklarar beredskapsombudet Juha Mantila vid försörjningsberedskapscentralen till LF.
- Vi hade gärna sålt mer under den förra marknadsföringssäsongen, men då hade spannmålsmarknaden stockat till sig så att det inte var möjligt. Det stora exportbehovet pressade priset neråt och logistiken i hamnarna körde på för fullt under hela våren. Först i april var det möjligt att inleda försäljningen.
Beredskapscentralens utförsäljning av spannmål måste föras till slut före utgången av 2016.
- Vi försöker i alla fall få processen slutförd före sommaren, säger Juha Mantila. På den internationella spannmålsmarknaden har situationen inte blivit lättare men i Finland har läget förändrats i synnerhet för brödvete. Den volym som vi nu bjuder ut ryms väl på marknaden samtidigt som industrin kan få vete av livsmedelskvalitet utan att behöva importera.
Enligt Juha Mantila har centralen fortfarande ett behov att exportera.
- Det behovet riktar sig emellertid mot foderspannmål och nu är den inhemska spannmålsvolymen så pass mycket mindre än senaste säsong att kapaciteten räcker för export. Det är rätt tid att sälja nu, säger alltså Juha Mantila.

Partier belagda med sekretess
Den spannmål som försörjningsberedskapscentralen bjuder ut har delats in i partier. Det är alltså dem som centralen nu begär anbud på.
Uppgifter som rör handelspartierna, till exempel plats, kvalitet och mängd är sekretessbelagda.
De som överväger att delta i anbudsförfarandet måste skicka en undertecknad sekretessförbindelse till försörjningsberedskapscentralen innan uppgifter om handelspartierna överlämnas. Sekretessförbindelsen ges endast en gång. De, som tidigare har gett sekretessförbindelse, torde vid det här laget ha fått uppgifter om handelspartierna.
Anbudsförfarandet öppnades i måndags och de anbud som anlänt behandlas efter anbudsförfarandets slut 23 november.
Man räknar med att den inhemska industrin använder cirka 300.000 ton vete för livsmedel i år. Av den mängden torde årets skörd räcka för 200.000 ton. Restan av årets sammanlagda veteskörd på närmare 900.000 ton torde ha en proteinhalt under 12,5 procent.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab