Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
13.11.2015 / Landsbygdens Folk
SLC:s strategi förnyas
- Det är viktigt att strategin verkligen motsvarar behovet inom organisationen och svarar på de utmaningar som ställs utifrån, framhåller Jonny Kronqvist vidare och påminner kongressdelegaterna om deras betydelse:
- Där är din uppgift som kongressdelegat mycket viktig.

Fyra delmål
Utkastet koncentrerar sig i huvudsak på fyra delmål, det vill säga politik, marknad, sociala frågor och kompetens.
Arbetsgruppen bakom utkastet hänvisar till sex megatrender, som påverkar jord- och skogsbruket, och vars betydelse väntas öka i framtiden.
En av megatrenderna är att folkmängden i världen ökar, vilket även ökar behovet av mat, energi och vatten. En annan är att urbaniseringen fortsätter.
I dag bor exempelvis 80 procent av finländarna i städerna. Starka urbana trender växer fram och påverkar exempelvis vårt konsumentbeteende. Samtidigt gör den starka koncentrationen till städerna att det blir allt viktigare för landsbygden att aktivt försöka påverka opinionen.

Minskad fattigdom och varmare klimat
Vidare tar arbetsgruppen upp megatrenden att den absoluta fattigdomen minskar och att det blir vanligare att människor världen över är uppkopplade till ett konstant informationsflöde, närmast via internet.
Även klimatförändringen är en megatrend, som arbetsgruppen tar upp. Klimatförändringen medför både möjligheter och utmaningar, heter det i utkastet. Det finns exempelvis möjligheter för större skördar men även risken för skadedjur och sjukdomar ökar.
I synnerhet på vårt nationella plan är det en megatrend att vår befolkning blir allt äldre, samtidigt som de offentliga finansieringsmedlen minskar. Att stat och kommuner bland annat försöker hitta lösningar med tredje sektorns hjälp och eventuellt med hälsovårdsinriktad rehabilitering på landsbygden kan i bästa fall ge möjligheter och synergier, framhåller arbetsgruppen.
Dessutom tar arbetsgruppen upp den allt mer oförutsägbara samhällsekonomin som megatrend. Just nu är utsikterna dystra, produktiviteten måste öka samtidigt som kostnaderna måste ner och den finländska köpkraften sjunker. Det är ett frågetecken hur jord- och skogsbruket klarar sig igenom de svåra ekonomiska tiderna. Lite optimism vill arbetsgruppen i alla fall framhålla:
- Men kanske "arktiska livsmedel" kan komma att bilda en lysande grupp av exportprodukter, heter det i texten.
Utöver Jonny Kronqvist från ÖSP som varit ordförande har arbetsgruppen bestått av Anders Lillandt från ÖSP, Anna Alm från NSP, Thomas Lindroth från ÅSP och Jonas Lundberg från ÅPF. Sekreterare har varit informatör Antonia Husberg. SLC:s ordförande Holger Falck och verksamhetsledare Johan Åberg samt ÖSP:s verksamhetsledare Jan-Ove Nyman har kallats till gruppens möten som sakkunniga.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab