|
13.11.2015 / Landsbygdens Folk
Växthusfrågan ännu öppen i ekoreformen
- Situationen lever hela tiden, berättar Marja-Riitta Kottila på Pro Luomu, som har täta kontakter till Bryssel.
- Det finns förstås en viss risk att man håller fast vid kravet på att odlingen ska ha direkt markkontakt, vilket skulle vara besvärligt för Finlands del. Och Sverige är ju långt på samma linje som Finland.
Ekoreformen har debatterats redan i flera år inom EU. Kriterierna för ekologisk växthusproduktion var en central tvistefråga från början; under tjänstemannabehandlingen förra året ville representanterna för de sydeuropeiska länderna förbjuda torvodling i ekologisk växthusproduktion. Dessutom vill bland annat Italien och Frankrike att ekokraven för växthusodlingen inte skulle tillåta varken uppvärmning av växthusen eller syntetiskt ljus.
EU-kommissionens ursprungliga reformförslag från ifjol väckte så stark kritik bland tjänstemän och branschorganisationer att kommissionen drog tillbaka texten och presenterade ett nytt, mindre kontroversiellt, förslag i år. Där kräver man bara att odling i näringslösning är förbjuden för ekogrönsaker.
Ekoväxthusodling ska vara möjlig i alla länder
Från finländskt håll kräver man att torv ska ses som en del av ekoproduktionen och att den nordiska ekoväxthusproduktionen ska bestå. På MTK:s Brysselkontor har man haft kontakt med kommissionens jordbruksdirektorat och avdelningen för ekoproduktion.
- Kommissionen har inte intresse för att sätta stopp för ekoväxthusodlingen och inte ministerrådet heller, analyserar Jonas Laxåback, husdjursombudsman på de finländska producentorganisationerna Brysselkontor. Nu i veckorna pågår de slutliga förhandlingarna kring ekoförordningen, men en lösning väntas inte förrän i början av nästa år.
- Det är viktigt att den möjligheten finns, fastän ekoväxthusproduktionen är ganska liten.
SLC:s trädgårdsutskott reagerade vid sitt möte förra onsdagen på de eventuella förändringarna av reglerna för ekologisk växthusodling och kräver att man i reglerna tar hänsyn till de varierande odlingsförhållandena i Europa.
Utskottet konstaterar att ekologisk odling måste få se olika ut i lika länder, medan den bärande idén måste vara en hållbar och effektiv produktion. Särskilt betonar man att det måste vara praktiskt möjligt och ekonomiskt lönsamt att odla ekologiska växthusgrönsaker i alla EU-länder.
- Vi har svårt att se på vilket sätt ett förbud av odling i bäddar eller krukor på något sätt är sämre ur miljöhänsyn, då tvärtom en odling direkt i jorden gör det svårare att kontrollera t.ex. näringsläckage. Kravet på markkontakt för grödor i ekologisk produktion kommer, om det genomförs, i praktiken att leda till att odling av ekologiska växthusgrödor upphör i Finland och vi anser att ett dylikt krav överhuvudtaget inte skall tas med i regelverket.
Mycket osäkerhet
Möjligtvis kunde frågan om odlingsunderlaget förtydligas senare som en teknisk fråga. EU-kommissionen vill ha befogenhet att komplettera reglerna för växtproduktion med delegerade akter, något som parlamentet inte vill gå med på.
- Det bästa för Finlands del skulle vara att vi får en formulering som inte lämnar något öppet utan som tryggar ekoväxthusodlingen, kommenterar Marja-Riitta Kottila.
- Det borde inte definieras som att markkontakten skulle vara nödvändig. Nu har det nämnts en kompromiss om att underlaget skall vara i förbindelse med marken. Och krukodlingen skulle vara möjlig då växterna växer organiskt i kruka.
Inför parlamentsbehandlingen föreslog både svenska och finländska parlamentsledamöter att göra ett undantag till kraven på markodling i växthus norr om vissa breddgrader, men det förslaget drogs tillbaka.
Det har varit många osäkerhetsmoment inom olika produktionsgrenar, bland annat gällande bibehållandet av undantagen för intag av konventionellt utsäde och avelsmaterial i ekoproduktionen och möjligheten till att samma gård kan ha både ekologisk och konventionell produktion.
De flesta frågorna löstes redan i somras i och med ministerrådets kompromiss i midsommarveckan, men tvistefrågan om kriterierna för ekologisk växthusproduktion dök upp igen i Europaparlamentets behandling under hösten.
- Situationen har lett till att ekoväxthusproduktionen inte har ökat hos oss de senaste åren, beklagar Kottila på Pro Luomu.
Då ekoreformen inleddes seglade tvisten om kraven på ekoväxthusproduktionen upp som en konflikt mellan Nord- och Sydeuropa. På den finländska EU-representationen räknar man med att det in Finland odlas ekologiskt i växthus på ungefär 18 hektar, mot bland annat 118.000 hektar i Italien, så det är mera en principfråga. På tjänstemannanivå arbetar man på att torvodlingen ska ses om en del av ekoproduktionen.
- Om den ekologiska växthusodlingen utgår så blir det en stor lucka i produktionen och i de alternativ som erbjuds konsumenten, säger Marja-Riitta Kottila på Pro Luomu.
- Hellre skulle man säkert ändå vilja ha inhemska produkter.
Anna-Karin Friis
friisannakarin@gmail.com
|
|