Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
6.11.2015 / Landsbygdens Folk
Parlamentet mjukar upp utsläppsgränserna för metan
EU-parlamentet röstade senaste vecka om sitt förslag till utsläppsgränser inom ramen för åtgärdspaketet för renare luft, det så kallade NEC-direktivet. Direktivet fastställer nationella utsläppstak för vissa luftföroreningar.
Under beredningen i parlamentet har jordbruksutskottet fastställt att NEC-direktivet är problematiskt för jordbrukssektorn. De föreslagna utsläppstaken för metan och ammoniak är enligt utskottet inte acceptabla för jordbruket.
Miljöutskottet ville däremot ta med både ammoniak och metan i restriktionerna. Metan produceras framför allt av idisslare på grönbete. Stränga utsläppstak för metan skulle i värsta fall medföra att boskapen måste hållas inomhus i anläggningar med filtersystem.

Begränsningarna ska vara realistiska
Parlamentet röstade om direktivet i plenum senaste vecka. En majoritet lämnade miljöutskottets ammoniakförslag utan stöd och röstade för kommissionens förslag. Utsläppen ska sänkas med 27 procent i EU mellan åren 2005 och 2030.
Taket för metanutsläpp från jordbruket bibehålls bara delvis, så att endast utsläpp från slam och gödsel ska sänkas. De direkta metanutsläppen från idisslande boskap ska undantas från bestämmelserna, anser parlamentet.
Enligt parlamentet får jordbruket inte belastas oproportionerligt hårt. Ingreppen ska anpassas efter realiteterna för att undvika höga kostnader. De erforderliga åtgärderna ska basera sig på konkreta informationer och vetenskapliga rön.
Man bör också beakta tidigare ansträngningar för sänkta utsläpp. Åtgärderna får inte hota de små och mellanstora gårdarnas existens. EU ska dessutom bidra med stöd ur programmen för landsbygdens utveckling.

Rådet ska enas om ståndpunkt
Parlamentets ansvariga rapportör Julie Girling (ECR) från Storbritannien beviljades mandat att företräda parlamentet i förhandlingarna om direktivet med kommissionen och medlemsländerna.
Medlemsländerna har än så länge inte enats om en gemensam position om direktivet. Men miljöministrarna avvisade redan i juni förslaget till gränsvärden för metanutsläpp.
Finlands miljö- och jordbruksminister Kimmo Tiilikainen uttryckte i det skedet också oro över de problematiska ammoniakmålen. Finland strävar efter ett nedsatt nationellt mål.
Den jordbrukspolitiska experten i parlamentets EPP-grupp Albert Deß anser att metanutsläpp från boskap inte har någonting att skaffa i NEC-direktivet. Kravet på sänkta metanutsläpp finns redan med i EU:s klimatmålsättningar.
Deß hoppas att kommissionen, rådet och parlamentet kan nå en realistisk lösning under de gemensamma förhandlingarna. Det gäller också taket för ammoniak. Kommissionens förslag skulle hota djurproduktionen i Europa.
Enligt Deß skulle oproportionerligt stränga utsläppstak bara resultera i att boskapsproduktionen flyttas till andra regioner där EU:s stränga normer för djurvälfärd och miljö inte gäller.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab