|
6.11.2015 / Landsbygdens Folk
Valfritt GMO-foder fick nej i parlamentet
Kommissionen har ingen framgång med sitt utspel att ge enskilda EU-länder frihet att stoppa handel och användning av importerade GMO-produkter på sina områden. Förslaget har stött på kritik i medlemsländerna och avvisas nu också av parlamentet.
Förslaget förkastades i parlamentet med 577 röster. Bara 75 parlamentariker var beredda att stöda kommissionen. Därmed går parlamentet på samma linje som de flesta medlemsländer i rådet.
En lång rad aktörer inom EU:s livsmedels- och foderkedja har redan tidigare avvisat kommissionens avsikter att nationalisera importen av GMO-produkter. Till motståndarna hör bland annat Copa-Cogeca.
Parlamentet befarar att valfriheten inte skulle fungera i praktiken, eftersom GMO-produkterna ska godkännas centralt av kommissionen. Utan inre gränskontroller är det omöjligt att förhindra att produkterna hamnar i länder som förbjuder dem.
Den ansvariga EU-kommissionären Vytenis Andriukaitis försöker försvara sitt initiativ. Inför parlamentet sade han att situationen är EU är paradoxal. Produkterna har godkänts för marknaden efter en sträng riskprövning men ingen vill ha dem.
Europas boskapsproducenter är starkt beroende av importerat proteinfoder, som mestadels innehåller genmodifierat material. Detta gäller också för foder i medlemsländer som motsätter sig GMO.
Enligt kommissionen importerade EU omkring 32 miljoner ton soja år 2013. Största delen av sojan härstammade från USA, Brasilien och Argentina, där mer än 90 procent av produktionen sker med genmodifierat material.
Andriukaitis hänvisade också till den låsta situationen i EU, där medlemsländerna blockerar varandra i omröstningarna om genmodifierade produkter. I sista hand måste kommissionen träffa avgörandet.
Tanken var att forma lagen enligt den modell som nyligen infördes för odlingen av genmodifierade grödor i EU. Lagen tillåter enskilda medlemsländer att välja bort odlingen av genmodifierade sorter inom sina territorier.
Vytenis Andriukaitis har inte gått med på att dra tillbaka sitt förslag. Nu ska kommissionen fortsätta att dryfta frågan med medlemsländerna. Rådet har ännu inte tagit slutgiltig ställning i frågan men åsikterna går starkt isär.
Parlamentet har medbestämmanderätt i denna fråga. Det innebär att parlament och råd måste förhandla fram en kompromiss. Ifall försöket inte lyckas, måste kommissionen dra tillbaka sitt förslag.
Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com
|
|