Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
6.11.2015 / Landsbygdens Folk
GMO-utsäde rymde i England
Det brittiska jordbruksministeriets GMO-inspektion meddelade nyligen om upptäckten. Ett privat företag som importerade utsädet hade upptäckt indikationer på genmodifierat material i samband med provtagningar, skriver tidningen Farmers Guardian.
Utsädet hade oavsiktligt såtts i små försöksrutor på olika orter i England och Skottland. Försöken var avsedda att genomföras med konventionellt utsäde som ett led i registreringen av nya rapssorter.
Enligt ett meddelande från jordbruksministeriet Defra har det ansvariga företaget lovat att förstöra samtliga plantor i försöket. Destruktionen övervakas av Defras GMO-inspektion. Allt oanvänt utsäde från ifrågavarande parti har återkallats.
Defra understryker att ingen risk för kontaminering av angränsande grödor eller den övriga omgivningen har förekommit i närheten av försöksrutorna, eftersom rapsplantorna skulle ha gått i blom först nästa år.
Enligt brittiska experter visar händelsen att den brittiska beredskapen att upptäcka GMO-föroreningar är hög. Utsädet påträffades i ett tillräckligt tidigt skede för att rätta till följderna av misstaget.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab