Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
6.11.2015 / Landsbygdens Folk
EU:s sockerreform kan bli ett hälsoproblem
Snart förlorar jordbrukarna det gränsskydd som har gjort det möjligt att upprätthålla ett högt pris, förhindra import av socker och begränsa produktionen av fruktos. Om två år öppnas marknaden.
Forskarna hänvisar till utvecklingen i USA, där sackaros har trängts undan av isoglukos, eller majssockret High Fructose Corn Syrup (HFCS), som den amerikanska benämningen lyder.
På USA-marknaden har priset på drycker som sötas med billig isoglukos fallit brant i förhållande till matpriset. I EU har utvecklingen varit omvänd. Följaktligen har isoglukos bara en andel av fem procent i Europa.
Enligt forskningen kan isoglukosets andel stiga betydligt på EU-marknaden, möjligen upp till en tredjedel, efter att sockerkvoterna försvinner år 2017. Det kan få förödande verkan på folkhälsan.
Billigare socker och isoglukos kan förstärka marknadsföringen av skräpmat och sötade drycker, eftersom de blir lönsammare att tillverka. Det kan fresta industrin att motsätta sig regler som syftar till att sänka sockerhalterna i livsmedel.
Forskarna rekommenderar EU att undersöka nya lösningar för att hantera den förväntade ökningen av socker i livsmedelskedjan.
Enligt en tidigare rapport från nätverket Agri Benchmark borde EU:s sockerindustri sänka sina priser med 40 procent för att kunna konkurrera med billig isoglukos från utlandet. Det kan bli svårt att motverka denna utveckling, skriver författarna.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab