Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
5.11.2015 / SLC
Segern i tävlingen Östersjöns miljövänligaste jordbrukare till Finland

Markus Eerola och Minna Sakki-Eerola från Hyvinge har utsetts till de miljövänligaste jordbrukarna i Östersjöområdet. Eerola och Sakki-Eerola, som redan på sommaren utsågs till Finlands miljövänligaste jordbrukare, tog idag emot WWF:s internationella pris i Stralsund i Tyskland. Motiveringen till priset var att man på Eerolas och Sakki-Eerolas gård på ett heltäckande sätt arbetar för att skydda miljön och Östersjön.
 
Jordbrukartävlingens segrare har utfört ett betydande arbete för miljön redan från 1990-talet på sin ekologiska gård Knehtilä i Hyvinge. De har bland annat effektiverat användningen av gödsling genom att förbättra cirkulationen av näringsämnen samt jordmånens struktur.
 
”För oss är det självklart att helhetsinriktning är det viktigaste inom miljöarbete. Därför beaktar vi miljöaspekterna i allt vi gör. Miljövänlighet är även ekonomiskt lönsamt, eftersom det är ett trumfkort när vi marknadsför våra produkter”, berättar Markus Eerola.
Enligt den internationella jury som beviljade priset är Knehtilä gård ett utmärkt exempel på en gård där miljöfrågor ingår som en del av det vardagliga arbetet.
 
”På Knehtilä gård har man med hjälp av skyddszoner och utnyttjandet av avancerad teknologi lyckats hindra näringsämnen från att rinna ut i vattendragen. Dessutom har man på gården deltagit i ett flertal innovativa projekt vars mål har varit att effektivera cirkulationen av näringsämnen och energi”, tackar Elina Erkkilä, WWF:s skyddsexpert.
 
En viktig motivering till priset var även att man delar med sig av god praxis. Segrarna har i samband med gårdsbesök presenterat de metoder de använder och har delat med sig av sina erfarenheter till andra jordbrukare.
På Knehtilä gård odlas en åkerareal på 340 hektar. På åkrarna växer bland annat höst- och vårvete, havre, korn, ärter, bondbönor och bovete.
 
”Utmärkelsen betyder mycket för oss. Redan segern i den nationella tävlingen var en stor sak, men att vinna hela tävlingen känns helt överväldigande. Det här gör oss ännu mera övertygade om att det arbete vi utför för miljön verkligen lönar sig”, säger Minna Sakki-Eerola.
 
Jordbrukarna är en viktig del av lösningen
 
Syftet med miljöpriset för jordbrukarna i Östersjöområdet är att förmedla information om miljövänligare odling och ge ett erkännande till de jordbruksproducenter som är föregångare vad gäller användningen av metoder som minskar övergödningen av vattendrag. I tävlingen som har arrangerats redan från år 2009 utses nationella vinnare i varje land som gränsar mot Östersjön. En internationell jury utser den slutliga segraren bland de nationella kandidaterna. WWF:s Östersjöprogram arrangerar tävlingen i samarbete med ett flertal jordbrukarorganisationer. WWF har traditionellt arrangerat tävlingen i Finland i samarbete med MTK och SLC.
 
”Segraren satsar på ett heltäckande sätt på markens produktivitet och på hållbar matproduktion. Verksamheten kombinerar gårdsbrukets realiteter och möjligheterna att påverka miljöskyddet på ett sätt som visar på ett omfattande ansvarstagande”, konstaterar MTK:s miljöchef Liisa Pietola och SLC:s verksamhetsledare Johan Åberg. 
 
Östersjön är fortfarande ett av världens mest förorenade och känsligaste havsområden, där det största hotet är övergödning. Ämnen som orsakar övergödning förs med floderna till Östersjön, bland annat från jordbruken. 
 
”Jordbrukarna beskylls ofta för Östersjöns problem. Med hjälp av det här priset kan vi öka kunskapen om de många bra åtgärder som har en miljövänligare odling som mål och som används runtom Östersjön. Vid sidan av jordbrukarna har naturligtvis även beslutsfattarna och konsumenterna ansvar för hållbart jordbruk, det vill säga varenda en av oss”, säger Erkkilä.
 
 
Mer information:
Jordbrukare Markus Eerola, 0400 489 350, markus.eerola@gmail.com
Skyddsexpert Elina Erkkilä, WWF Finland, 050 522 4540, elina.erkkila@wwf.fi
 

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab