Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 24.11.2024
 Grattis Siv
23.10.2015 / Landsbygdens Folk
Sänkta priser oroar svinproducenterna
Tre cent låter inte så farligt. Men slår man ut sänkningarna som Atria tvingats göra under de senaste aderton månaderna har svinköttspriset reducerats med tiotals cent per kilo för Kamis personligen. Något som påverkar verksamheten mycket.
- Bara för min lilla verksamhet har omsättningen minskat netto med 20.000 till 30.000 euro. Det märks bra att pengar saknas och som exempel ligger alla maskininvesteringar på is. Det som går sönder reparerar jag. Min betalningsförmåga och likviditeten är betydligt sämre och ekonomiskt är det mera ansträngt än tidigare, säger han.

Ger fel signaler
Med tanke på tidpunkten har han förståelse för sänkningen på smågrisar som ska levereras till slakt efter nyår när efterfrågan på kött är mindre. Men han han ingen förståelse för sänkningen av slaktsvinspriset.
- Vad ger det för signaler till handeln och konsumenterna? Vi står snart inför årets viktigaste period när efterfrågan på kött är som störst. Prissänkningen kan pressa konsumentpriserna och skinkbonusen som brukar betalas ut i december ger inga extra inkomster känns det som nu, förklarar han.
Kamis poängterar att han är medveten om det prekära läget med stängda gränser mot Ryssland.
- Atria konkurrerar på en global marknad och jag förstår att bolaget har det svårt med den kostnadsnivå som vi har i Finland. Men om man betraktar priserna i Mellaneuropa i dag är det enligt mig inte motiverat med en sänkning nu.
Henrik Holm, ordförande för förvaltningsrådet i Österbottens Kött som är en av ägarandelslagen i Atria, konstaterar att tidpunkten för en prissänkning aldrig är rätt. Han är bekymrad över läget.
- Det kan finnas ljusningar inför nästa år för snart måste situationen svänga till det bättre. Men varken jag eller någon annan kan sia om framtiden. Jag är bekymrad och besviken över det svåra läget som svinsektorn genomgår och hela situationen har att göra med det katastrofala marknadsläget i Europa, säger Holm.
Det största problemet som gör att alla inhemska köttförädlare har det svårt är att det i Europa nu finns ett stort lager av kött, eftersom överskottet inte kan exporteras till Ryssland. Samtidigt pågår en produktionsökning av kött.
- Problemet är europeiskt och drabbar inte bara ÖK och Atria utan alla är drabbade. Hela Europa är drabbat.
Mest oroad är Holm för smågrisproducenterna.
- Smågrisproduktionen är grundbulten i hela svinsektorn och prissänkningarna på smågrisarna påverkar dem mycket hårt. Där är läget verkligen bekymmersamt.

Marknaden bestämmer priset
Han poängterar att Atria inte har något intresse av att sänka producentpriserna.
- Det är marknaden som bestämmer. Så har det varit så länge jag har varit med. När priserna är goda och åtgången stor har också producentpriserna varit på en hög nivå. Går det bra på marknaden går det också bra inom förädlingen och för producenterna.
Holm betonar också att Atria trots det svåra läget lyckats avhämta all slakt enligt överenskommelse, vilket har påverkat prissättningen.
- Köttet som kommer in ska säljas och det har Atria gjort, men ibland varit tvungna att lägga ett något sämre exportpris för att få bort en del av överskottet. Men genom det här har Atria säkerställt en jämn ström inom förädlingen.
Det som Holm skulle vilja se mera av nu är en konstruktiv diskussion om framtiden. Han hänvisar till Sverige där köttpriserna stigit mycket under det senaste året på grund av att man lyckats få med konsumenterna på att välja inhemskt.
- Det har gjort att svenska producenter får ut ett mervärde. Tongångarna är positiva i Sverige och kanske producenterna i Finland tillsammans kan fundera på vilka åtgärder vi kan vidta här.

Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab