|
23.10.2015 / Landsbygdens Folk
Lagförslag kan ställa en del av jordbrukarkåren utanför avbytarservicen
Utöver det kräver det nya förslaget att företagaren har minst åtta djurenheter. Rönnqvist överstiger inkomstgränsen och djurenheterna med råge, men kommer inte upp i fyra timmar arbetstid per dag.
- Jag arbetar med utfodring och övervakning morgon och kväll, sju dagar i veckan. Det är inte fråga om exceptionellt tuffa dagliga arbetsuppgifter, men produktionen ska övervakas ordentligt. Under kalvningsperioden ökar arbetsmängder, likaså när ströbädden ska bytas, berättar han.
2,5 timmar per dag
Men trots det uppfyller Rönnqvist inte minimikravet på minst fyra arbetstimmar per dag. Enligt beräkningar är hans arbetstid 2,5 timmar per dag. En bidragande orsak till att arbetstiden är effektiv är att han 2007 investerade i en ny produktionsanläggning.
- Ska jag straffas för att jag har satsat ekonomiskt i en modern anläggning och rationaliserat min verksamhet? Jag har en besättning på sextio djur och småkalvar, men trots det betraktas jag inte som en tillräckligt seriös jordbrukare. Nu straffas jag och många andra genom att inte ha rätt till avbytare och därmed inte heller någon semester. Det är fel, säger Rönnqvist besviket.
Rönnqvist har ingen som kan träda in om han behöver akut hjälp.
- Barnen är utflugna och min hustru är sjukpensionär. Mitt enda alternativ om lagförslaget går igenom är att anställa någon. Och det är lättare sagt än gjort med tanke på den ekonomiska situationen.
Rönnqvist har lusläst förslaget på hela nittio sidor. Om han har tolkat det rätt kan också stora lantbruksföretag med flera delägare riskera att bli utan avbytarservice.
- Om jag förstår förslaget rätt kan också stora gårdar drabbas. Till exempel en robotladugård med tre delägare riskerar att bli utan avbytare, eftersom de inte tillsammans kommer upp i minst fyra arbetstimmar.
Vill spara 20 miljoner euro
Enligt lagförslaget kommer social- och hälsovårdsministeriet att spara 20 miljoner euro på att försämra avbytarservicen. Rönnqvist drar paralleller till statens krispaket till jordbruket.
- Märkligt nog är krispaketet också på 20 miljoner euro. Det är elakt och jag har inga belägg för det, men det känns som att vi som drabbas av lagförslaget är med och betalar krisstödet.
Om lagförslaget antas i riksdagen hotar Rönnqvist med att sluta med verksamheten. Han tänker inte arbeta i femton år till utan pension.
- Jag diskuterade med en annan producent som har en mindre besättning och drabbas också. Vi kom fram till att det bästa att göra om lagförslaget antas är att beställa en slaktbil och sluta. Ingen av oss är beredd på att jobba i många år utan att kunna ta semester. Det är väl ändå inte rättvist, säger han.
ÖSP:s förbundsordförande Mats Nylund är mycket kritisk till lagförslaget som nyligen har varit på utlåtanderunda. Förra veckan gav bland annat SLC sitt utlåtande och centralförbundet motsätter sig förslaget på ytterligare nedskärningar på 20 miljoner euro.
- Det finns inget behov av ett sådant här lagpaket. I nästa års budget har staten anslagit 170 miljoner euro till avbytartjänsten och min och många andras bedömning är att kostnaden inte överstiger den summan. Ingenting i statens budget talar för att ett sådant här budgetlagförslag med nedskärningar på 20 miljoner euro behövs, säger Nylund.
Omotiverat lagförslag
Enligt honom tar lagförslaget inte hänsyn till att det sker naturliga avgångar inom jordbruket.
- Antalet bönder och behovet av avbytare minskar i framtiden. Utöver det har avbytarservicen också effektiverat och rationaliserat sin verksamhet.
Nylunds förhoppning är att lagförslaget avges till riksdagen i nuvarande form.
- Jag kan inte ge något politiskt löfte att så sker, men min bedömning och förhoppning är att lagförslaget inte avges till riksdagen. Om det ges så sker det i modifierad form eftersom den inte är motiverad.
Han är mycket kritisk till social- och hälsovårdsministeriet som berett lagförslaget.
- Det här kommer mycket olägligt, i en tid då jordbruket genomgår sin värsta tid så länge som jag varit med i producentrörelsen. Att nu servera ett lagförslag som skulle innebära att en del av jordbrukarkåren ställs utanför avbytartjänsten är ingen lyckad lösning.
I början av november ska lagförslaget lämnas till riksdagen för behandling.
Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi
|
|