|
9.10.2015 / Landsbygdens Folk
Missa inte EU:s djurbidrag - påföljderna skärptes kraftigt mitt i perioden
Det blir alltså mycket dyrt, om man till exempel anmäler om utmönstring av djur som skickas till slakt för sent, det vill säga efter 7 dagar.
Om en tjuruppfödare försenar sig med en utmönstringsanmälan av 17 tjurar som skickas till slakteriet utav sammanlagt 100 tjurar kan uppfödaren bli helt utan bidrag för nötkreatur under stödåret.
Förlusten kan i värsta fall bli upp till cirka 16.000 euro på C-området och närmare 50.000 euro på AB-området - på Åland och i skärgården betydligt mer.
I bidraget till mjölkkor på AB-området orsakar en försenad anmälan om en mjölkkokvigas kalvning till en minskning av stödet på upp till 1.000 euro, i skärgården och på Åland ännu mer. Påföljderna blir så här stora dels för att djuret förkastas som mjölkko det stödåret och dels för att det blir sanktion på EU-bidraget för mjölkkor.
EU:s förordning
Orsaken till att det blev så här är EU-kommissionens beslut från 28 maj i år. Enligt beslutet underkänns djuret som stödberättigat i fall det inte anmälts.
Kommissionen föreskriver att ett djur ska anses vara berättigat till stöd om det registrerats "senast på ett av medlemsstaten fastställt datum".
För nötdjur är det datumet 7 dagar efter att djuret fötts eller inköpts. För får och getter är tidsfristen för födelseanmälningar 6 månader, men det berör alltså bara födelseanmälningar. För alla andra uppgifter är tidsfristen 7 dagar.
Kvigor, lamm och getter för slakt kan visserligen godkännas ifall uppgifterna om djuren är i skick senast första dagen för besittningstiden. Övriga djur kan godkännas om uppgifterna är i skick senast när de blir stödberättigade eller den 1 januari i fall de är stödberättigade sedan tidigare.
Orsaken till den här skillnaden är att det bara är för slaktkvigor, slaktlamm och slaktkillingar uppfödarens besittningstid för rätten till stöd har fastställts. För slaktkvigan är besittningstiden minst 60 av de sista 90 dygnen före slakt. För lamm och killingar är besittningstiden minst 30 av de sista 50 dygnen före slakt.
I fall gården övervakas och man upptäcker brister i registreringen av djuren gäller dock fortfarande fristen på 7 dagar för alla anmälningar förutom födelseanmälningar av får och getter, där fristen är ett halvt år. Tvärvillkoren känner bara till de här tidsfristerna.
Man bör alltså i vilket fall som helst vara extra noga med registrering och anmälan och undvika förseningar.
Jord- och skogsbruksministeriet har informerat nötgårdarna om ändringen i anslutning till följebrevet till registerutdraget i juni.
Landsbygdsverket kom i september ut med ett pressmeddelande, som återgavs i LF 25.9.
Landsbygdsverkets har också informerat om ändringarna i ett nyhetsbrev från 28.9.
Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi
|
|