Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
2.10.2015 / Landsbygdens Folk
Lettland förbjuder transfetter i maten
Lettland blir det fjärde EU-landet efter Danmark, Österrike och Ungern som förbjuder transfetter i industriella livsmedelsprodukter. EES-länderna Norge, Island och Schweiz har likaså stoppat transfetter. Men EU dröjer ännu med en gemensam lagstiftning.
USA:s livsmedelsmyndighet FDA meddelade i juni i år att de farliga transfetterna måste bort från livsmedlen. Den amerikanska livsmedelsindustrin får tre år på sig att sluta använda transfetter i sina produkter.
Transfetterna dök officiellt upp på FDA:s avskjutningslista redan år 2013, då myndigheten meddelade att ett förbud är under beredning. Enligt FDA ska förbudet mot transfetter sänka antalet hjärtinfarkter och årligen förhindra flera tusen dödsfall per år.
I EU har debatten om transfetternas risker varit intensiv. Danmark, Österrike och Ungern har infört egna förbud mot transfetter. År 2004 blev Danmark först i världen med ett förbud mot industriella matprodukter där transfettsyror utgör över två procent av fettinnehållet.
Danmarks dåvarande regering måste kämpa hårt mot branschens lobbyister, eftersom livsmedelsindustrin befarade att andra länder skulle följa Danmarks exempel. EU-kommissionen hotade till och med Danmark med sanktioner för handelshinder.
EES-länderna Norge, Island och Schweiz har sedermera följt exemplet. I augusti i år meddelade Lettlands regering att landet endast kommer att tillåta livsmedel som innehåller mindre än två procent industriellt framställda transfetter.
Enligt Lettlands hälsovårdsministerium har de nya reglerna förberetts sedan år 2012. Lagen träder i kraft vid nästa årsskifte. En övergångstid på två år ska ge livsmedelsindustrin tid att ställa om produktionen fram till den första januari 2018.

Kardiologer skyndar på EU-lag
Den europeiska kardiologföreningen ESC uppmanade i juni EU-kommissionen att påskynda beredningen av ett förbud mot transfetter som skulle gälla i hela EU. Frågan har hittills avancerat mycket långsamt.
EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis uppger att frågan är under beredning. I ett svar till EU-meppen Mairead McGuinness (EPP) säger Andriukaitis att kommissionen dryftar olika alternativ som siktar på en gemensam lösning.
Enligt de ursprungliga planerna borde kommissionen ha lagt fram en rapport om transfettsyror redan i december 2014. Därefter skulle ett förslag till ett EU-förbud mot transfetter följa. Men det råder ännu oenighet mellan medlemsländerna.
Kommissionen är inte villig att lägga fram någon tidtabell. Den europeiska konsumentorganisationen BEUC misstänker att frågan kan blockeras av en stark lobby med större makt än Andriukaitis.
Kardiologföreningen ESC påtalar att EU-rapporten har dröjt och dröjt. Det senaste budet är att den publiceras under hösten. Enligt kardiologerna är frivilliga överenskommelser med industrin ingen användbar option.

Bättre hälsa i Danmark
Av samma åsikt är världshälsoorganisationen WHO, som hänvisar till de goda erfarenheterna i länder som tidigare har förbjudit transfetter. Lagstiftningen har på ett mycket effektivt sätt reducerat konsumtionen av industriellt producerade transfetter.
I Danmark har andelen hjärt- och blodkärlssjukdomar minskat snabbare än i något annat europeiskt land. Utvecklingen påverkas säkert av flera faktorer, men experterna utgår från att förbudet mot transfettsyror spelar en viktig roll.
Transfettsyror uppstår då växtfetter härdas, men de finns också i bland annat mjölk och nötkött. Transfettsyror används framför allt i halvfabrikatsindustrin. Fetterna förekommer i kex, bageriprodukter, popcorn, pommes frites och andra flottyrkokta produkter.
Transfetterna höjer speciellt värdet av det så kallade skadliga kolesterolet, LDL-kolesterolet. Detta medför risker för hjärthälsan. Hjärt- och kärlsjukdomarna dödar årligen fyra miljoner européer, vilket är cirka hälften av alla dödsfall.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab